Reducerea CAS se aplică începând cu salariile din octombrie. Ce efecte va avea pentru salariaţi

Implementarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori se va face de la 1 octombrie, pentru toate salariile de dupa aceasta data. Legea care reglementeaza aceasta masura a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial, dupa ce cu o zi inainte fusese promulgata de presedintele Traian Basescu.

22 sept. 2014, 11:16
Reducerea CAS se aplică începând cu salariile din octombrie. Ce efecte va avea pentru salariaţi

Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori va avea ca efect scaderea costurilor cu forta de munca, insa acest lucru va fi vizibil doar la nivelul anumitor firme, sustin specialistii contactati de avocatnet.ro. Acestia sunt sceptici in privinta stimularii angajarilor cu forme legale ca urmare a implementarii noii masuri si atrag atentia ca ar putea creste alte taxe si impozite.

Presedintele Traian Basescu considera ca Guvernul probabil nu va avea anul acesta probleme sa acopere deficitul creat la fondul de pensii, mai ales ca este beneficiarul taxei pe infrastructra, a taxei pe stalp, a accizei suplimentare pe combustibil, deci va putea sa plateasca pensiile fara nicio problema. Insa seful statului atentioneaza ca pentru anul 2015, deficitul fondului de pensii va creste de la 12,5 miliarde de lei la 17,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna un efort suplimentar al bugetului de stat de 5 miliarde de lei. In plus, pe langa acest deficit, Romania mai are cateva obligatii, printre care sa reduca deficitul bugetar, sa inregistreze mareasca cheltuielile aferente apararii nationale, iar toate acestea inseamna cheltuieli bugetare de 15 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro).