Reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%, adoptată de Guvern

Procentul de plată către Pilonul II de pensii va fi redus de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent, anunţă Guvernul într-un comunicat de presă. Reducerea în premieră a contribuţiei la pilonul II se traduce in pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari, avertizează Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). 

RomaniaTV.net
08 nov. 2017, 11:30
Reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%, adoptată de Guvern

„Potrivit Ordonanței de urgență, începând cu 1 iulie 2018, va crește pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei, precum și punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care guvernul o are în vedere în perioada imediat următoare”, anunţă Guvernul într-un comunicat de presă.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat, în cadrul şedinţei de Guvern din 26 octombrie, că, pe lângă o serie de alte măsuri cu caracter fiscal, se are în vedere şi reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii.

„Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Dar, atenţie, fără fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, a detaliat ministrul Muncii.

Potrivit Legii nr. 411/2004, în termen de nou ani de la începerea activității fondurilor de pensii administrate privat contribuția la Pilonul II trebuia să ajungă la 6%.

Fondurile participante la Pilonul II aveau în septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanți și 7 miliarde de lei câștig net pentru participanți.