REFERAT DNA. Cum l-a sprijinit Radu Pricop pe Lucinschi în acţiunea de şantaj

Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, este urmărit penal de DNA pentru complicitate la şantaj, în dosarul fiului fostului preşedinte moldovean Pretru Lucinschi, Sergiu Lucinschi. În referatul de propunere a arestării preventive în cazul lui Lucinschi se arată că Pricop a formular mai multe soluţii nelegale pentru "intrarea sumei de 4.000.000 euro in patrimoniul lui Lucinschi".

01 apr. 2015, 13:35
REFERAT DNA. Cum l-a sprijinit Radu Pricop pe Lucinschi în acţiunea de şantaj

Procurorii DNA susţin că Sergiu Lucinschi, in perioada decembrie 2014 -martie 2015, cu complicitatea lui Mihăilă Dan, Radu Pricop şi Remus Tudoran Jurj, a exercitat asupra lui Alexandru Horpos actiuni de constrangere, pentru a-l determina pe acesta sa-i dea suma totala de 4.000.000 euro.

 „PRICOP RADU l-a sprijinit in activitatea infractionala pe LUCINSCHI SERGIU, cunoscand natura acesteia, prin redactarea in anul 2013 a plangerii penale (Genesis) si prin formularea ulterioara (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor solutii nelegale pentru intrarea sumei de 4.000.000 euro in patrimoniul lui LUCINSCHI SERGIU, inclusiv cea privind recunoasterea unei datorii fictive, care a fost acceptata de partea vatamata sub imperiul constrangerilor repetate„, se arată în referatul DNA, potrivit România TV.

Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, şi Remus Jurj-Tudoran, fost procuror-şef al unui birou în cadrul DIICOT, sunt urmăriţi penal de DNA pentru complicitate la şantaj, în dosarul fiului fostului preşedinte moldovean Pretru Lucinschi, Sergiu Lucinschi.

Procurorii DNA au anunţat, marţi, că există indicii şi date care arată că avocatul Radu Pricop şi procurorul Remus Jurj-Tudoran au săvârşit infracţiunea de complicitate la şantaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

CITEŞTE ŞI Cum îl speria Sergiu Lucinschi pe Alexandru Horpoş şi cum îl sprijinea Radu Pricop: „Uită-te la Copos”

În ordonanțele procurorilor se arată că „în perioada decembrie 2014 – martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea suspecților Pricop Radu și Jurj Tudoran Remus, a exercitat asupra unui om de afaceri, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă)”.

Potrivit anchetatorilor, Radu Pricop, soţul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, a redactat plângerea penală ce făcea obiectul dosarului în cauză, dar şi soluţii nelegale pentru remiterea sumei de 4 milioane de euro drept o datorie fictivă.

DNA arată că Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri şantajat că va depune diligențele necesare pentru schimbarea încadrării juridice a tuturor faptelor în infracțiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta urma să înceteze. „În aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu valoarea sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri. În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente. La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins și a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut. Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015″.

Implicarea lui Radu Pricop şi Remus Jurj-Tudoran, fost procuror şef al Biroului de combatere a criminalităţii economico-financiare şi a spălării banilor în cadrul DIICOT, este explicată astfel de procurorii DNA:

„Concret, suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infracțională pe inculpatul Lucinschi Sergiuprin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate.

Care sunt ACUZAŢIILE pentru care SERGIU LUCINSCHI, fiul fostului preşedinte moldovean, a fost reţinut de DNA

Suspectul Jurj Tudoran Remus, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care-l priveau pe același om de afaceri, printre care și cauza anterior menționată, în perioada ianuarie 2015-martie 2015, l-a sprijinit în mod constant pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcție de cum decurgeau discuțiile pentru remiterea banilor.

Astfel, la data de 19 februarie 2015, suspectul Jurj Tudoran Remus a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale privind organul judiciar competent (în speță instanța de judecată), o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinația Zambia.

Citeşte şi Petru Lucinschi, fostul preşedinte moldovean, despre reţinerea fiului său: „Eu pur şi simplu sunt ŞOCAT”

Ulterior, la 06 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar față de omul de afaceri, într-una dintre cauze, suspectul Jurj Tudoran Remus, i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun. Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii”.

Suspecților Remus Jurj Tudoran și Radu Pricop li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.