Referatul DNA: Dorin Cocoş a încercat să ascundă mita prin chitanţe antedatate şi un împrumut fictiv

DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocoş a încercat să ascundă o parte din banii primiţi în dosarul Microsoft prin încheierea unui contract fictiv de împrumut şi semnarea unor chitanţe antedatate, se arată în referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
28 oct. 2014, 16:01
Referatul DNA: Dorin Cocoş a încercat să ascundă mita prin chitanţe antedatate şi un împrumut fictiv

DOSARUL MICROSOFT. Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, primarul din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul şoţ al Elenei Udrea, şi Dumitru Nicolae, zis Niro, au fost aduşi cu duba şi încătuşaţi doi câte doi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile în dosarul Microsoft.

VEZI IMAGINI

În referatul DNA se arată că în primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Dorin Cocoş, primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, fostul ministru Gabriel Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licenţelor Microsoft. Pentru ca asocierea de firme având ca lider D-CON.NET AG să câştige licitaţia, Dorin Cocoş a pretins de la o persoană suma de 9 milioane euro, precum şi bani pentru ceilalţi doi oficiali, după cum urmează: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan – 4.000.000 euro.

Citeşte şi: DOSARUL MICROSOFT. Comisia juridică AMÂNĂ până după alegeri dezbaterea în cazul Andronescu-Mihăilescu

Procurorii DNA mai precizează în referat că în luna decembrie 2011, Dorin Cocoş a mai primit de la aceeaşi persoană suma de 500.000 de euro.

Ulterior, în septembrie 2014, când au apărut în presă primele informaţii despre demararea anchetei în dosarul Microsoft, Dorin Cocoş i-a solicitat persoanei de la care primise banii să semneze 21 de chitanţe prin care să ateste în mod nereal că i-a fost restituită suma de 210.000 euro.

Anchetatorii au descoperit că acele chitanţele erau antedatate şi atestau în mod nereal faptul că persoana ar fi primit de la Dorin Cocoş, la anumite intervale de timp, mai multe sume de bani.

„Examinând chitanţele se poate observa că acestea sunt semnate de Cocoş Dorin cu pixuri având pastă diferită. Faptul că chitanţele erau antedatate şi erau semnate cu instrumente scripturale de culoare diferită, coroborat cu împrejurările în care Cocoş Dorin i-a solicitat lui (…) semnarea chitanţelor conduc în mod cert la concluzia că cele 5 pixuri ridicate la percheziţie fuseseră puse la dispoziţie de Cocoş Dorin pentru ca semnarea chitanţelor de către acesta să se efectueze de asemenea cu instrumente de culoare diferită. Modalitatea de întocmire şi semnare a chitanţelor denotă caracterul fraudulos al acestora, intenţia lui Cocoş Dorin fiind aceea de a asigura o aparenţă de legalitate sumelor de bani pretinse şi primite pentru traficul de influenţă exercitat”, susţin procurorii.

Contractul de împrumut semnat de Dorin Cocoş, datat 3 noiembrie 2011, are ca obiect acordarea unui împrumut de 500.000 euro pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului prin act adiţional, cu precizarea că sumele nu sunt purtătoare de dobândă.

Potrivit DNA, condiţiile contractuale vin de asemenea în susţinerea tezei privind fictivitatea acestui împrumut.

În referatul trimis în instanţă, procurorii au adus ca probe declaraţii ale unor martori-denunţători, precum şi interceptarea unor convorbiri purtate între inculpaţi.