Referendum pentru modificarea Constituţiei. Incidente la vot: Poliţia a mai înregistrat 17 sesizări în legătură cu procesul de vot

Poliţia a mai înregistrat 17 sesizări în legătură cu procesul de vot la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, dintre care şase nu s-au confirmat, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

07 oct. 2018, 06:51
Referendum pentru modificarea Constituţiei. Incidente la vot: Poliţia a mai înregistrat 17 sesizări în legătură cu procesul de vot

UPDATE: Poliţia a mai înregistrat 17 sesizări în legătură cu procesul de vot la referendumul pentru revizuirea Constituţiei.

„De la ultima raportare până în prezent, au fost înregistrate 17 sesizări de posibile fapte contravenţionale sau infracţiuni. Dintre acestea, şase nu s-au confirmat. Celelalte sesizări sunt în curs de verificare şi soluţionare”, a spus Dajbog.

Ea a precizat că poliţia efectuează cercetări cu privire la o faptă prevăzută de Codul penal, iar două persoane au fost amendate cu 700 de lei pentru săvârşirea unor fapte contravenţionale.

Potrivit ei, în Călăraşi, poliţiştii au întocmit dosar penal unei persoane care după ce votat şi a introdus buletinul de vot în urnă, a cerut un alt buletin şi a mai votat o dată, motivând că de această dată a votat în numele mamei sale.

Într-o localitate din Dâmboviţa, un bărbat a fost sancţionat contravenţional pentru alertarea falsă a autorităţilor după ce a sunat la 112 şi a semnalat în mod fals un caz de corupere a alegătorilor.

„Poliţiştii din Dolj efectuează verificări după ce au fost sesizaţi că într-o comună primarul şi mai mulţi consilieri locali au transportat mai mulţi cetăţeni la secţia de votare, îndemnându-i pe aceştia cum să voteze”, a mai spus Monica Dajbog.

Până la încheierea votării, angajaţii MAI vor verifica în continuare sesizările de fapte ilegale care au legătură cu referendumul. Efectivele de ordine publică vor rămâne mobilizate şi după încheierea procesului de vot pentru prevenirea oricăror incidente care s-ar putea produce.

„Vă reamintim că după finalizarea activităţilor din secţiile de votare, structurile MAI vor asigura condiţiile necesare pentru transportul în siguranţă al buletinelor de vot şi al celorlalte documente care au legătură cu votarea de către preşedinţii secţiilor de votare către birourile electorale judeţene”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAI.

UPDATE: Poliţişti din Capitală cercetaţi pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale şi purtare abuzivă

Potrivit Poliţiei Capitalei, DGPMB a declanşat, sâmbătă, cercetări conform art. 385 din Codul Penal privind împiedicarea exercitării drepturilor electorale şi respectiv art. 296 din Codul Penal privind purtare abuzivă, faţă de doi poliţişti ce asigurau protecţia unei secţii de votare din Sectorul 5.

„Cercetările au fost declanşate de un apel în sistem 112 şi ulterior de o plângere scrisă formulate de un bărbat care a reclamat că poliţiştii ar fi făcut propagandă electorală şi ulterior l-ar fi jignit. La faţa locului au fost efectuate verificări de către poliţişti ai Secţiei 17”, arată sursa citată.

De asemenea, conducerea Poliţiei Capitalei a decis ca acei doi poliţişti ce efectuau serviciul la secţia de vot în cauză au fost retraşi şi înlocuiţi.

Plângerea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, mai arată Poliţia Capitalei.

UPDATE: Poliţiştii au înregistrat 16 sesizări în legătură cu procesul de vot.

„Până la această oră procesul de votare a decurs fără probleme deosebite. Au fost înregistrate 16 sesizări în legătură cu procesul de vot. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, una nu s-a confirmat, restul sunt fie în curs de verificare, fie au fost deja soluţionate. Până la această oră, nu au fost aplicate amenzi pentru fapte contravenţionale”, a spus Dajbog.

Ea a adăugat că în legătură cu două sesizări privind posibile infracţiuni se continuă verificările pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat şi persoanele responsabile.

De asemenea, în judeţul Bacău au fost primite sesizări prin 112 cu privire la faptul că sunt secţii de vot unde urnele nu sunt sigilate, drept urmare fiind sesizat Biroul Electoral de circumscripţie.

„În ceea ce priveşte persoanele din centrele de reţinere şi arest preventiv, începând de ieri (n.r. – sâmbătă), de la începerea procesului de vot şi până astăzi la ora 12.00, au votat prin intermediul urnei speciale 510 persoane”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

UPDATE: Procesul de vot a fost suspendat temporar, sâmbătă seara, timp de aproximativ o jumătate de oră, la o secţie din localitatea Săvineşti, după ce un incendiu a izbucnit la locuinţa preşedintelui respectivei secţii.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ, agentul Georgiana Moşu, a declarat, duminică, că situaţia s-a produs sâmbătă, în intervalul orar 20,00 – 20,35, la secţia de vot numărul 414 din localitatea Săvineşti.

„Pe perioada suspendării votului nu au fost persoane care să se fi aflat în imposibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot. Totodată, paza secţiei de vot a fost asigurată de personalul MAI, conform legii”, a precizat Georgiana Moşu.

Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, în urma incendiului au ars acoperişul locuinţei pe o suprafaţă de aproximativ 250 metri pătraţi, mobilierul şi bunurile din 4 camere, iar tavanul a fost deteriorat pe o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi. Totodată, flăcările s-au extins şi la o altă locuinţă unde au ars circa 3 metri liniari din coama casei şi 5 metri pătraţi astereală din lemn.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost burlanul metalic de evacuare a fumului neprotejat corespunzător faţă de materiale combustibile.

Procesul de votare la referendumul pentru revizuirea Constituţiei decurge fără probleme în întreaga ţară, iar în prima zi a referendumului nu s-au înregistrat evenimente notabile, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

„Potrivit informaţiilor de la această oră procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară. Ca şi în prima zi procesul de votare a început la ora 7,00 şi se va desfăşura până la ora 21,00. Pe parcursul nopţii efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secţiilor de votare pe care le-au predat în această dimineaţă preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot, cu sigiliile intacte”, a afirmat Dajbog.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, în prima zi a referendumului şi după încheierea votului nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere al ordinii publice sau care să afecteze desfăşurarea normală a votului.

Monica Dajbog a amintit că, „pentru desfăşurarea în condiţii de normalitate a votului, MAI a mobilizat zilnic 38.000 de angajaţi care se adaugă dispozitivului curent de 12.000 de efective”, potrivit Agerpres.

Totodată, purtătorul de cuvânt al MAI a reamintit principalele fapte interzise prin lege în legătură cu referendumul: „Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în secţie, precum şi în afară, în curte, la intrările în curte, în jurul localului de vot, dar şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Împiedicarea, prin orice mijloace, a oricărei persoane de a vota în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Violarea secretului votului este infracţiune şi se pedepseşte cu amendă, în timp ce coruperea alegătorului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi; Persoana care votează de două sau de mai multe ori sau fără a avea acest drept riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă poate fi aplicată persoanei care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau utilizează un buletin de vot fals sau un act de identitate nul ori fals”.

Citeşte şi Ludovic Orban: Referendumul este cea mai profundă formă de democraţie. Nu e vorba de costuri

Reprezentantul MAI a menţionat că, pentru cetăţenii care doresc să participe la referendum dar nu deţin documente de identitate valabile, serviciile de evidenţă a persoanelor au program cu publicul până la ora 21,00, potrivit Agerpres.

„La secţiile de votare din ţară, cetăţenii români pot vota în baza următoarelor documente, valabile în ziua votului: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, precum şi paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar şi paşaportul simplu electronic, doar dacă au menţiunea cu privire la ţara de domiciliu, alta decât România. În ţară, se mai poate vota cu paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic şi carnetul de serviciu militar – în cazul elevilor din şcolile militare”, a amintit purtătorul de cuvânt.

În ţară cetăţenii români pot vota în localitatea de domiciliu la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. „Dacă însă se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie din localitatea respectivă, urmând să fie trecuţi pe listele electorale suplimentare”, a mai spus Monica Dajbog.