REFERENDUM SCOŢIA, primele rezultate oficiale: Scoţienii au RESPINS INDEPENDENŢA

REFERENDUM SCOŢIA Scoţia a decis joi că vrea să rămână sub egida Marii Britanii, în cursul unui referendum a cărui miză a suscitat o dezbatere politică printre cei pasionaţi de istoria sa, relatează AFP. Rezultatele oficiale se vor anunţa vineri. 

18 sept. 2014, 05:42
REFERENDUM SCOŢIA, primele rezultate oficiale: Scoţienii au RESPINS INDEPENDENŢA

UPDATE 8.52 Scoţienii au votat în proporţie de aproximativ 55% împotriva desprinderii Scoţiei de Regatul Unit, relevă datele obţinute după numărarea buletinelor de vot în 31 din cele 32 de circumscripţii, relatează BBC şi AFP.

În favoarea rămânerii Scoţiei în Regat au votat 1.914.187 de persoane (55,42%), în timp ce pentru independenţă s-au exprimat 1.852.828 de alegători (44,58%), potrivit datelor oficiale.

UPDATE 8.44 Liderul susţinătorilor ieşirii Scoţiei din Regatul Unit, Alex Salmond, a recunoscut vineri înfrângerea taberei sale la referendumul privind independenţa, relatează AFP.

El a afirmat de asemenea că Scoţia se aşteaptă ca Londra să-şi onoreze rapid promisiunile de a-i oferi mai multe puteri, potrivit Reuters.

UPDATE 8.40: Liderul susţinătorilor ieşirii Scoţiei din Regatul Unit, Alex Salmond, a recunoscut vineri înfrângerea taberei sale la referendumul privind independenţa, relatează AFP.

El a afirmat de asemenea că Scoţia se aşteaptă ca Londra să-şi onoreze rapid promisiunile de a-i oferi mai multe puteri, potrivit Reuters.

Rezultatele parţiale al referendumului de joi arată că majoritatea scoţienilor (aproximativ 55%) au respins prin vot independenţa Scoţiei.

UPDATE 08.30 Premierul britanic David Cameron l-a felicitat vineri pe Alistair Darling, liderul campaniei împotriva independenţei Scoţiei, în contextul în care rezultatele parţiale indică faptul că scoţienii au votat pentru menţinerea în Regatul Unit, relatează Reuters.

„Am vorbit cu Alistair Darling şi l-am felicitat pentru campania bine dusă”, a scris Cameron pe Twitter. Premierul britanic şi-ar fi putut vedea poziţia pusă în pericol în cazul unui vot în favoarea independenţei.

REFERENDUM SCOŢIA UPDATE 08.22 Peste 60% dintre scoţieni au respins independenţa Scoţiei la referendumul pe această temă, relatează BBC şi Reuters.

Pentru victoria finală a victoriei adversarilor independenţei mai sunt necesare 425.803 de voturi, conform mass-media britanice.

REFERENDUM SCOŢIA UPDATE 07.00: Primele rezultate definitive ale referendumului asupra independenţei Scoţiei, constatate în 10 dintre cele 32 de circumscripţii electorale, reprezentând 14,8 % din buletinele deschise, indică un avans al susţinătorilor menţinerii Scoţiei în cadrul Regatului Unit cu 52 % din sufragii, faţă de 48 % ale celor care au votat pentru separare, relatează AFP.

Aceste rezultate au fost obţinute cu întârziere în urma impresionantei rate de participare la referendum, care a depăşit 80 % în majoritatea circumscripţiilor.

Din cele 10 circumscripţii cu buletine deschise, opt au comunicat victoria celor care au spus NU independenţei, în timp ce două s-au pronunţat pentru DA.

John Curtice, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Strathclyde, a estimat la BBC că ‘proba că tabăra NU este pe cale să câştige este în curs de apariţie’.

‘În acelaşi timp, începem de asemenea să vedem un succes al adepţilor NU departe de a fi la fel de important faţă de ceeea ce se aşteptau ei să vadă când referendumul a fost anunţat în urmă cu 18 luni sau, în orice caz, pe ceea ce contau acum două luni’, a adăugat el.

REFERENDUM SCOŢIA UPDATE 19 septembrie, ora 6.00: Votul împotriva independenţei Scoţiei s-a impus în Clackmannanshire, primul din cele 32 de districte electorale unde s-au anunţat vineri rezultatele oficiale, scrie EFE.

Din totalul de 35.710 de voturi exprimate în acest district situat în centrul Scoţiei, 53,8% au fost pentru ‘nu’, iar 46,2% în favoarea părăsirii Regatului Unit.

Rata participării la vot în această circumscripţie a fost de 88,6%, în timp ce în Insulele Orkney, altă subdiviziune a Scoţiei care a anunţat date despre participare, a atins 84%.

Rezultatele din Clackmannanshire coincid cu sondajul realizat de YouGov la ieşirea din secţiile de votare, care prevede un victorie cu opt procente a adversarilor independenţei.

În jurul orei 06.00 GMT, Comisia electorală din Scoţia urmează să anunţe rezultatele finale ale referendumului desfăşurat joi.

REFERENDUM SCOŢIA UPDATE 0.45: Majoritatea locuitorilor Scoţiei au votat în favoarea rămânerii în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit unui sondaj Yougov realizat la ieşirea din secţiile de votare, anunţă agenţiile internaţionale de presă. 

Aproape 54% dintre locuitorii Scoţiei au respins proclamarea independenţei, în timp ce 46% s-au pronunţat pentru.

UPDATE 24.00: Birourile de vot s-au închis joi seară la ora locală 22.00 (21.00 GMT) pentru referendumul asupra independenţei Scoţiei, o consultare istorică ale cărei rezultate vor fi cunoscute vineri dimineaţă şi ar putea conduce la dezmembrarea Regatului Unit, notează AFP.

De la Glasgow la Edinburgh, aproximativ 80% dintre cei 4.285.323 de alegători, potrivit ultimelor estimări, s-au deplasat pentru a răspunde la întrebarea ‘Scoţia trebuie să devină o ţară independentă?’ şi a decide dacă se va pune capăt unei alianţe ce datează din anul 1707.

Cele 2.600 de birouri de vot scoţiene şi-au deschis uşile la ora locală 07.00 (09.00 ora României) şi le-au închis la 22.00 (24.00 ora României). Primele rezultate sunt aşteptate vineri dimineaţă.

REFERENDUM SCOŢIA UPDATE 21.14: Exit-poll nedefinitiv: 51% dintre scoţieni se pronunţă împotriva independenţei

Cincizeci şi unu la sută dintre alegătorii din Scoţia se pronunţă împotriva independenţei faţă de Marea Britanie, în timp ce tabăra secesionistă are o cotă de 49 la sută, conform unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters înainte de închiderea secţiilor de votare.

REFERENDUM SCOŢIA UPDATE 17.01: Fostul premier Gordon Brown, un adeversar al independenţei Scoţiei, a votat la referendum în colegiul său scoţian

Fostul premier britanic laburist Gordon Brown a votat joi în colegiul său electoral din localitatea scoţiană North Queensferry la referendumul privind independenţa Scoţiei, el fiind unul dintre politicienii care s-au pronunţat anterior pentru rămânerea acestei provincii în cadrul Marii Britanii, transmite agenţia EFE.

De altfel, succesorul lui Tony Blair la conducerea executivului de la Londra a fost unul dintre cei mai activi adversari ai independenţei Scoţiei. El s-a pronunţat în schimb pentru acordarea unei autonomii sporite, soluţie care, în opinia sa, este mai bună decât secesiunea şi care va fi pusă în practică în eventualitatea respingerii independenţei la referendum.

Gordon Brown, care a fost şi ministru de finanţe în timpul mandatului lui Tony Blair, iar în prezent este parlamentar, a argumentat că Scoţia va avea numeroase beneficii de pe urma rămânerii în interiorul Marii Britanii, indiferent că este vorba despre apărare şi securitate sau monedă şi împărţirea resurselor economice.

REFERENDUM SCOŢIA UPDATE 16.15: Procentul susţinătorilor menţinerii Scoţiei în Regatul Unit este de 53%, relevă un ultim sondaj

Susţinătorii menţinerii Scoţiei în cadrul Regatului Unit au un avans de şase puncte procentuale în faţa celor care vor independenţa, relevă un ultim sondaj făcut public joi, în ziua în care scoţienii participă la scrutinul privind posibilitatea desprinderii din această uniune veche de 307 ani, transmite Reuters.

Procentul celor care vor menţinerea Scoţiei în Regatul Unit este de 53%, susţinătorii independenţei situându-se la 47%, relevă sondajul Ipsos Mori pentru ziarul London Evening Standard.
 

REFERENDUM SCOŢIA UPDATE 14.15: Unele case de pariuri sunt sigure de victoria celor care nu vor independenţa Scoţiei

Referendumul privind independenţa Scoţiei este în curs de desfăşurare, dar unele case de pariuri par a fi sigure de rezultat şi au început deja plăţile către clienţii care au mizat pe victoria lui ‘NU’ spus secesiunii de Marea Britanie, relatează EFE joi. 

Casa de pariuri pe internet Betfair a informat că a plătit ‘sume substanţiale de şase cifre’ celor care nu au crezut că majoritatea scoţienilor se va pronunţa pentru un destin separat de Marea Britanie. 

Rezultatul consultării populare se va anunţa abia vineri, după contabilizarea tuturor voturilor, dar Betfair a explicat că tendinţa înregistrată la pariurile făcute de clienţii săi arată că respingerea independenţei ar urma să primească 79% din sufragii. 

O persoană care a pariat, în urmă cu două zile, 100 de lire (aproximativ 126 de euro) pe victoria taberei ‘DA’ ar putea câştiga la Betfair 450 de lire (570 de euro) dacă pronosticul s-ar adeveri. În schimb, dacă a mizat pe ‘NU’ şi acesta va fi rezultatul final, ar realiza doar 127 de lire (160 de euro). 

Atracţia faţă de pariuri este atât de puternică în Marea Britanie încât o altă casă de pariuri, William Hill, a esimat că sectorul ar putea câştiga aproximativ 10 milioane de lire (12,6 milioane de euro) de pe urma referendumului din Scoţia.

 Citeşte şi Clişee despre SCOŢIENI: Roşcovani, băutori de whisky, zgârciţi, patrioţi şi purtători de kilt

4,29 milioane de alegători – dintre care 600.000 au votat deja prin corespondenţă – sunt invitaţi la urne şi se aşteaptă o participare masivă, de ordinul a 80 %,

Ultimele sondaje arată un uşor avantaj susţinătorilor uniunii, dar cu un număr de indecişi suficient de important pentru a înclina decisiv balanţa spre o tabără sau alta.

Citeşte şi Separarea Scoţiei de Marea Britanie, un DIVORŢ DUREROS