Referendumul pentru INDEPENDENŢA Kurdistanului: S-a încheiat votarea. Rezultatele vor fi cunoscute joi

Secțiile de votare pentru referendumul asupra independenței Kurdistanului s-au închis luni la ora locală 19.00 (aceeași ca și ora României) și a început numărătoarea voturilor, relatează Reuters. Prezența la vot a fost de 76% cu o oră înainte de închiderea urnelor.

25 sept. 2017, 19:32
Referendumul pentru INDEPENDENŢA Kurdistanului: S-a încheiat votarea. Rezultatele vor fi cunoscute joi

Numărătoarea voturilor a început, dar rezultatele finale nu vor fi cunoscute, probabil, decât joi.

Circa 5,2 milioane de votanți din provincia irakiană Kurdistan au fost chemați să răspundă „da” sau „nu” la întrebarea: „Doriți ca Regiunea Kurdistan și zonele kurde din afara Regiunii să devină un stat independent?”.

Guvernul regional din Kurdistan, condus de președintele Masoud Barzani, a organizat referendumul împotriva voinței guvernului irakian și a țărilor învecinate — Turcia, Iranul și Siria, pe teritoriile cărora trăiesc minorități kurde — și în ciuda avertismentelor Statelor Unite, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Erdogan îi ameninţă pe kurzi că le va închide robinetul exportului de petrol dacă cer independenţa

Luni, Iranul și-a închis frontiera cu Kurdistanul irakian. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran a precizat că măsura a fost luată la cererea Irakului. În aceeși zi, armatele turcă și irakiană au început exerciții militare la frontiera comună. Reuters menționează că Ankara și Bagdadul își coordonează măsurile împotriva regiunii autonome kurde din Irak, ca reacție la referendum.