Referendumul pentru schimbarea numelui judeţului, programat pe 7 octombrie

Consiliul Judeţean (CJ) Olt va organiza pe 7 octombrie referendum pentru atribuirea numelui Olt-Romanaţi judeţului, în aceeaşi zi în care va fi organizat şi referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie, conform unei hotărâri adoptată luni, într-o sedinţă extraordinară.

17 sept. 2018, 10:55
Referendumul pentru schimbarea numelui judeţului, programat pe 7 octombrie

La referendumul local din 7 octombrie, cetăţenii judeţului Olt sunt chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”.

Pentru organizarea referendumului pentru schimbarea denumirii judeţului, CJ Olt a alocat 900.000 de lei, însă potrivit preşedintelui instituţiei, Marius Oprescu, este posibil să nu fie cheltuită întreaga sumă pentru că vor fi aceleaşi secţii de vot şi acelaşi personal din secţiile de votare ca la referendumul naţional pentru redefinirea familiei, doar că vor fi alte buletine vot, ştampile, urne separate. Campania de informare a cetăţenilor va fi, de asemenea, asigurată tot din fonduri locale.

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a arătat că demersul de atribuire a numelui Olt-Romanaţi se constituie într-o reparaţie morală faţă de locuitorii fostului judeţ Romanaţi şi că populaţia nu va fi nevoită să schimbe documentele în situaţia validării referendumului deoarece legea prin care va fi validat va prevede ca documentele să fie schimbate numai la expirarea termenului de valabilitate stabilit la emitere.

Oprescu a calificat drept false informaţiile potrivit cărora va fi nevoie de schimbarea documentelor dacă judeţul se va numi Olt-Romanaţi.

Întrebat dacă cetăţenii vor fi nevoiţi să schimbe plăcuţele de înmatriculare de la maşini, Oprescu a susţinut că nu va fi cazul deoarece ele vot rămâne aşa cum sunt în prezent.

„Completarea denumirii actualului judeţ Olt cu sintagma Romanaţi reprezintă o reparaţie morală şi istorică pentru locuitorii vechiului judeţ Romanaţi, care prin contribuţia spirituală, culturală şi artistică adusă au îmbogăţit patrimoniul cultural al judeţului nostru”, se arată în hotărârea de CJ adoptată luni.

Dacă referendumul va fi validat şi majoritatea voturilor vor fi pentru denumirea de Olt-Romanaţi, va fi necesară validarea consultării şi a rezultatelor printr-o lege adoptată de Parlament.

În 2017, la începerea demersurilor pentru schimbarea denumirii judeţului, preşedintele CJ Olt a susţinut că legea în cauză ar urma să stipuleze şi faptul că documentele cetăţenilor din Olt nu se vor schimba automat cu adoptarea noii denumiri a judeţului, ci la termenul normal de expirare.