Nelu Iordache, într-o situaţie financiară dificilă. Din afacerist de top a ajuns dator vândut la bănci

Omul de afaceri Nelu Iordache este judecat în două dosare penale sub acuzaţile de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune. Pe lângă scandalurile cu iz penal, Nelu Iordache are probleme şi cu băncile care ani de zile i-au finanţat afacerile.

15 apr. 2016, 08:19
Nelu Iordache, într-o situaţie financiară dificilă. Din afacerist de top a ajuns dator vândut la bănci
La începutul acestei săptămâni, judecătorii bucureşteni au admis cererea formulată de una dintre cele mai importante bănci din România şi au blocat conturile unei societăţi comerciale „până la concurenţa sumei de 3.476.947,74 lei”, bani datoraţi de Nelu Ioardache instituţiei financiare. La mijloc ar fi, potrivit informaţiilor obţinute de reporterii spynews.ro, un bilet la ordin emis la începutul lunii decembrie 2009. 
 
Nelu Iordache, care controlează firma de construcţii Romstrade, firmă aflată în insolvenţă, este judecat, din aprilie 2013, într-un dosar în care este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune. Iordache ar fi deturnat fondurile pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri. Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL, care a încheiat contractul cu CNADNR. 
 
Într-un alt dosar, Nelu Iordache este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. Alături de acesta sunt judecaţi firma Romstrade şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.