Regele Mihai a murit. Artiştii sunt în lacrimi: „Majestate, să ne ierţi”

Regele Mihai a murit. Mai mulţi artişti şi oameni de cultură au transmis mesaje de condoleanţe.

05 dec. 2017, 12:21
Regele Mihai a murit. Artiştii sunt în lacrimi: „Majestate, să ne ierţi”

Oamenii care l-au cunoscut pe Regele Mihai au fost „unii dintre cei mai norocoși”, apreciază soprana Angela Gheorghiu într-un mesaj postat pe pagina sa oficială de Facebook.

Artista vorbește și despre admirația de care fostul suveran se bucura în străinătate.

„În viața mea am avut privilegiul și onoarea să îl cunosc pe Majestatea Sa Regele Mihai în diferite ocazii, să fim vecini chiar, împărtășindu-mi întotdeauna iubirea față de neamul românesc. Familiile Regale engleză și spaniolă mi-au împărtășit de nenumărate ori dragostea ce o aveau pentru Regele Mihai”, a scris Angela Gheorghiu.

Ea mărturisește că iubirea Regelui Mihai pentru țara sa a impresionat-o profund. „Împreună cu mine, românii și oamenii ce l-au cunoscut au fost unii dintre cei mai norocoși. Majestate, vă mulțumesc din adâncul inimii pentru tot ce ați însemnat și veți însemna pentru nația română! Vă cunosc faptele, suferințele, bucuriile și familia”, adaugă artista.

Angela Gheorghiu face referire și la speranțele ei privind viitorul Casei Regale a României.

„Onoarea, respectul, măsura, demnitatea, educația, noblețea și mai ales dragostea domniei voastre pentru România mi-au marcat existența. Condoleanțe sincere fiicelor, familiei și primului născut, principele Nicolae. Din păcate nu putem spune, încă, ‘Regele a murit, Trăiască Regele!’, dar sper ca viitorul acestei familii să fie unul demn de Majestatea Sa Regele Mihai”, mai adaugă soprana.

Regele Mihai a fost una dintre cele mai luminoase şi mai dramatice figuri ale istoriei noastre şi cel mai iubit dintre regii României, a scris poeta Ana Blandiana pe Facebook.

„Şi ca om şi ca rege, a avut destinul şi ţinuta unui personaj tragic căruia, din cea mai fragedă copilărie şi până la cea mai adâncă senectute, istoria i-a aşezat, plină de cruzime, pe umeri sarcini pe care nimeni nu ar fi putut să le ducă şi umilinţe menite să-l strivească. Felul în care a rezistat, în suferinţă şi în demnitate, l-a transformat pentru poporul lui într-un simbol al Binelui care, chiar dacă prin absurd, nu poate fi înfrânt”, a continuat scriitoarea.

Pentru Ana Blandiana ultimul suveran constituţional al României „a fost un om frumos, un om bun, un om profund onest şi a reuşit să transfere regalităţii, existând dincolo de verdictele istoriei, aceste rare calităţi umane. A fost cel mai iubit dintre regii României. Fără el vom fi şi mai singuri”, a concluzionat Ana Blandiana în acelaşi mesaj şi pe memorialsighet.ro.

Filosoful şi eseistul Mihai Şora a scris pe Facebook câteva gânduri la dispariţia regelui Mihai I pe care l-a iubit, numindu-l „un suflet apropiat, curat, care şi-a păstrat inocenţa de-a lungul vieţii” şi care „avea măreţia maiestăţii: simple, zâmbitoare, calde”.

„Decât să pronunţ cuvinte, aş prefera să păstrez câteva clipe de reculegere. Regele Mihai nu a fost, pentru mine, «doar» un Rege; a fost un suflet apropiat, de când eram copil mic: aşa l-am simţit, aşa am ţinut la el, aşa l-am iubit. O fiinţă care şi-a păstrat inocenţa de-a lungul întregii vieţi, – a unei vieţi lungi…”, a scris filosoful.

Mihai Şora mai spune că ne părăseşte „un suflet curat” sau „poate nu ne părăseşte; poate stă, prin preajma noastră, şi – de-acolo de unde este – ne ocroteşte, într-un fel. Cu toată modestia care-i era, ca să spunem aşa, consubstanţială, avea măreţia maiestăţii: simple, zâmbitoare, calde. Dumnezeu să-l aibă în paza Lui!”.

Actriţa Oana Pellea a reacţionat, marţi, la anunţul decesului Regelui Mihai I, modificându-şi fotografiile de profil şi de copertă în imagini cu fond negru şi publicând mesajul „Majestate, să ne ierţi!”.

Majestate, să ne ierţi! Primeşte Doamne pe Robul Tău Mihai la Tine!„, a scris Oana Pellea.

Şi Mircea Cărtărescu a scris, marţi, după anunţul decesului Regelui Mihai I, că a avut mereu mult respect pentru majestatea sa, precum şi compasiune pentru destinul trist pe care l-a avut atât el, cât şi românii.

Regele Mihai a murit. Am avut mereu mult respect pentru el şi compasiune pentru destinul trist al lui şi al nostru. Odihnească-se-n pace!„, a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.

Regele Mihai a încetat din viaţă marţi, la ora 13, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia, anunţă Casa Regală. La căpătâiul regelui a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria.

Regele Mihai împlinise 96 de ani în 25 octombrie.

Citeşte şi REGELE MIHAI I A MURIT la 96 de ani. Trupul neînsufleţit va fi depus la Castelul Peleş