Regele Mihai I şi Regina Ana, o fascinantă poveste de dragoste. Cum s-au cunoscut cei doi

Regina Ana şi Regele Mihai au trăit o frumoasă poveste de dragoste timp de peste şase decenii. Regina i-a stat alături soţului ei în anii grei de exil când au fost nevoiţi să facă multe sacrificii şi compromisuri pentru a-şi câştiga existenţa. Cuplul regal are cinci copii.

RomaniaTV.net
05 dec. 2017, 11:15

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena. Pe viitoarea regină Ana a cunoscut-o în 1947, cu ocazia căsătoriei Principesei Elisabeta a Marii Britanii cu ducele de Edinburgh. După o săptămână a cerut-o de soţie.

Cum a cunoscut-o Regele Mihai I pe regina Ana

În 1947, Principesa Elisabeta a Marii Britanii si ducele de Edinburgh, verii regelui Mihai, decid sa se casatoreasca. Invitati la casatorie au fost si Mihai al Romaniei, alaturi de regina-mama Elena. Printre numeroasele tinere din inalta societate, care doreau sa-l cunoasca pe Mihai al României si chiar sa-i patrunda in inima, se numara si Ana, fiica a principelui Rene de Bourbon-Parma, abia trecuta de 20 de ani.

Destinul i la scos in fata pe viitorul sot in apartamentul mamei sale, principesa Margareta a Danemarcei, la Hotelul Claridgea’s din Londra. La intalnire era prezenta si regina-mama Elena.

Emotionata si fastacita la vederea tanarului Mihai, in momentul in care i-a fost introdusa acestuia, Ana a luat pozitie de drepti si a salutat militareste. Nu tu reverenta, cum se cadea, in fata unui rege, nici macar un salut elegant, de femeie. Poate ca tocmai fastaceala aceea a fost scanteia care a aprins focul din inima regelui. Spre bucuria celor doua mame, Mihai s-a indragostit la prima vedere. La scurt timp, cei doi s-au intalnit din nou, tot intamplator. Cel putin, asa au crezut, numai ca totul fusese pus la cale de familii. Si totul era legat de aceeasi casatorie… Un dineu la Ambasada Luxemburgului, cu o zi inaintea nuntii viitoarei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a.

N-a trecut mult timp, si a venit si inevitabila intrebare: „Vrei sa-mi fii sotie?”. Erau amandoi la Lausanne, in Elvetia, la o saptamana dupa prima intalnire, din Londra.

In ciuda sfaturilor primite de la politicienii britanici si a asteptarilor comunistilor, regele s-a intors imediat in tara, in prima saptamana din decembrie. Principesa Ana a revenit la Paris, unde avea sa inceapa pregatirile de nunta. Cererea regelui de a se casatori cu principesa de Bourbon-Parma a starnit panica printre comunisti. Ceea ce a provocat, probabil, hotararea de a-i cere la 30 decembrie 1947, abdicarea.

La 30 decembrie 1947, regele a semnat o abdicare pe care nu a recunoscut-o niciodata si a parasit tara fortat, impreuna cu regina-mama, la 3 ianuarie 1948.

Nunta cu probleme

Casatoria lor a avut loc la 10 iunie 1948, la Atena, nu fara peripetii. Papa Pius al XII-lea nu si-a dat consimtamantul pentru casatorie, pentru ca regele Mihai a refuzat sa-si boteze copiii in religia catolica, a Anei. Pentru ca lucrurile au ramas asa, familia principesei nu a participat la nunta, iar toate cele cinci vlastare ale cuplului regal au fost botezate ortodox. Dupa ceremonie, tinerii au plecat in voiaj de nunta la Tatoi, o localitate greceasca draga intregii familii. Dar fericirea acelor clipe avea sa fie scurta.
Revenirea din voiajul de nunta din Grecia a insemnat si inceputul exilului in doi.

 

Regele Mihai I, viaţa în exil

Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit pana la sfarsitul anului 1948 la vila Sparta, locuinta Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956.

Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au construit o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.

Familia Regala s-a intors in Elvetia in 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana „Lear Jeats and Co”, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman, la cativa kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci si cinci de ani si tot aici se afla, pentru moment, casa familiei.

In anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu „Lear”, iar un an mai tarziu, a infiintat o companie de electronica si de mecanisme automate denumita METRAVEL, pe care a vandut-o cinci ani mai tarziu.

Din biroul sau de la Versoix si, incepand cu 2001, din cel de la Bucuresti, Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana. Majestatea Sa a incurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piata, pastrarea culturii nationale, respectarea adevarului istoric, respectarea si garantarea proprietatii private, consolidarea statului de drept si a democratiei in tara noastra.

Regele Mihai si Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, in Elvetia. De marile sarbatori crestine si, in functie de angajamentele Lor publice, Majestatile Lor au ales sa fie alaturi de cei dragi fie la Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta.

Regelui Mihai I şi Regina Ana au cinci fiice: ASR Principesa Margareta a României, ASR Principesa Elena a României (Helen Nixon McAteer), ASR Principesa Irina a României, ASR Principesa Sofia a României, ASR Principesa Maria a României.

Regele Mihai I, retragerea din viaţa publică

La 30 decembrie 2007, într-o ceremonie privată, Mihai a promulgat noul statut al casei regale, intitulat Normele fundamentale ale Familiei Regale a României, act prin care a desemnat-o pe principesa Margareta drept moștenitoare a tronului cu titlurile de Principesa Moștenitoare a României și de Custode al Coroanei României. Cu aceeași ocazie, Mihai a cerut Parlamentului ca, în cazul în care națiunea română și Parlamentul României vor considera potrivită restaurarea monarhiei, să renunțe la aplicarea legii salice de succesiune.

În martie 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României. Atunci Casa Regală a anunţat că Regele Mihai I a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.