Regele Spaniei îi retrage titlul de ducesă surorii sale, infanta Cristina, acuzată de delicte fiscale

Regele Spaniei Felipe al VI-lea a decis să-i retragă titlul de ducesă surorii sale, infanta Cristina, care este acuzată de delicte fiscale într-un scandal de corupție în care este implicat soțul ei, a anunțat joi Palatul Regal, relatează France Presse.

12 iun. 2015, 05:22
Regele Spaniei îi retrage titlul de ducesă surorii sale, infanta Cristina, acuzată de delicte fiscale

„Buletinul oficial de stat va publica mâine un decret regal prin care Majestatea Sa Regele revocă utilizarea titlului de Ducesă de Palma de Mallorca de către Alteța Regală, infanta Cristina”, a declarat palatul într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Infanta Cristina, 49 de ani, este acuzată de infracțiuni fiscale în legătură cu afacerile soțului ei, Inaki Urdangarin, 47 de ani. Titlul de ducesă i-a fost conferit în 1997 de tatăl ei, regele Juan Carlos.

Fost campion olimpic la handbal, Inaki Urdangarin este suspectat că s-a folosit de poziția sa în cadrul familiei regale pentru a obține contracte în Insulele Baleare și la Valencia prin intermediul unei societăți non-profit, Noos, pe care o prezida. Plățile ilegale ajung la suma de 6,1 milioane de euro.

La patru ani de la deschiderea anchetei, judecătorul José Castro, însărcinat cu ancheta, a dispus la 22 decembrie anul trecut să o trimită în fața instanței pe sora lui Felipe al VI-lea, o premieră în istoria monarhiei spaniole.

Magistratul o suspectează pe Cristina că a participat „activ” la fraudă folosind în scopuri personale o parte din banii deturnați prin intermediul unei companii fictive, Aizoon, deținută în mod egal de cei doi soți.