Spania are, oficial, un NOU REGE: Felipe al VI-lea i-a salutat pe spanioli de la balconul Palatului Regal

Regii Felipe al VI-lea şi Letizia ai Spaniei au apărut joi, în cursul prânzului, la balconul Palatului Regal din Madrid şi i-au salutat pe cei câteva mii de spanioli care s-au strâns în Plaza del Oriente, potrivit Agerpres. Felipe al VI-lea a fost proclamat joi rege al Spaniei în faţa legislativului spaniol, în urma unei ceremonii solemne desfăşurate în sala de plen a Congresului Deputaţilor, în dreptul coroanei şi sceptrului monarhiei spaniole.

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 11:23
Spania are, oficial, un NOU REGE: Felipe al VI-lea i-a salutat pe spanioli de la balconul Palatului Regal

Regele Felipe al VI-lea a fost primit cu aplauze îndelungi şi strigăte de bucurie. Spaniolii strânşi în Plaza del Oriente i-au scandat numele de numeroase ori. Ulterior, Regele Felipe al VI-lea a chemat-o alături de el pe Regina Letizia. În scurt timp, lor li s-au alăturat prinţesa moştenitoare Leonor de Asturias şi Infanta Sofia, fiicele noilor regi. În cele din urmă, la balconul Palatului Regal au apărut şi regii Juan Carlos şi Sofia, care îşi vor păstra pe viaţă onorurile, cu titlu onorific.

Aceştia din urmă s-au retras primii, urmaţi apoi de fiicele noilor regi. Felipe a VI-lea şi Letizia au mai rămas o vreme la balcon, i-au salutat pe spanioli, iar evenimentul s-a încheiat cu retragerea monarhului. Acesta şi-a dus mâna la inimă, în semn de recunoştinţă faţă de oamenii care i-au aclamat.

Regele Felipe al VI-lea a depus jurământul de credinţă şi loialitate pe Constituţia ţării, pe un exemplar din anul adoptării, 1978, după care a fost proclamat rege de preşedintele Congresului Deputaţilor, Jesus Posada. ‘Trăiască Regele! Trăiască Spania!’, a spus el, după care a urmat intonarea imnului Spaniei.

Regele Juan Carlos nu asistă la ceremonia de proclamare a fiului său; în schimb sunt prezenţi, alături de viitorul rege şi viitoarea regină, fiicele lor, mama prinţului Felipe, actuala regină Sofia, sora lui cea mare, infanta Elena, precum şi infantele Pilar şi Margarita, surorile actualului rege Juan Carlos.

La sosirea la Palatul Regal, cuplul regal a fost întâmpinat cu salve de tun, dar şi cu strigătele de susţinere ale mulţimii, care a scandat numele noului rege şi a fluturat drapele ale Spaniei.

Spaniolii au ajuns treptat în faţa Palatului Regal, pe parcursul întregii dimineţi. Nu le-a fost câtuşi de puţin uşor: cozi uriaşe s-au format pe străzile care duc înspre Plaza del Oriente, întrucât agenţii de poliţie verifică genţile şi rucsacurile tuturor şi supraveghează cu atenţie întreaga zonă. Accesul a fost restricţionat pe unele porţiuni înspre această piaţă, spre care dă balconul Palatului Regal.

După ceremonia de proclamare în faţa camerelor reunite ale legislativului spaniol, regii Felipe al VI-lea şi Letizia ai Spaniei au parcurs drumul până la Palatul Regal într-o maşină decapotabilă, însoţiţi de un amplu convoi, şi i-au salutat pe miile de spanioli care i-au întâmpinat pe monarhi pe bulevardele centrale, fluturând drapele spaniole.

CITEŞTE ŞI: Spania va avea un REGE FĂRĂ COROANĂ. Află MOTIVUL şi povestea FASCINANTĂ a monarhiei spaniole

Regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia ai Spaniei le-au mulţumit joi cu primul tweet de pe contul Casei Regale tuturor celor care, prin eforturile lor, au făcut posibilă ziua de joi, a proclamării noului monarh în faţa camerelor reunite ale legislativului spaniol, anunţă Rtve.es.’Regii vor să mulţumească pentru eforturile depuse de toate persoanele care au făcut posibilă această zi’, se arată în tweet, legat de hashtag-ul #FelipeVI.

De asemenea, Casa Regală a publicat tot pe contul de Twitter câteva fotografii ale zilei de joi, printre care şi cea a salutului noilor monarhi, de la balconul Palatului Regal