Regimul Assad încalcă rezoluţiile ONU. Preşedintele Siriei continuă raidurile armate în Ghouta de Est împotriva armistiţiului

Raiduri aeriene ale regimului sirian continuau duminică în Ghouta de Est, la o zi după adoptarea prin vot unanim a unei rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU care cere un armistiţiu ”fără întârziere” în acest fief rebel, informează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR).

25 feb. 2018, 11:32
Regimul Assad încalcă rezoluţiile ONU. Preşedintele Siriei continuă raidurile armate în Ghouta de Est împotriva armistiţiului

În şapte zile de atacuri aeriene şi de tiruri de artilerie în Ghouta de Est au fost omorâţi 519 civili – inclusiv peste 100 de copii – potrivit SOHR.

Această zonă, ultimul bastion rebel de la porţile Damascului, este ţinta, de la 19 februarie, a unei operaţiuni militare de anvergură a regimului lui Bashar al-Assad.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă o rezoluţie care reclamă ”fără întârziere” un armistiţiu umanitar de o lună în Siria, care să permită livrarea de ajutoare umanitare şi evacuarea răniţilor grav.

Directorul SOHR Rami Abdel Rahman a raportat totodată tiruri de obuze şi de artilerie asupra altor cel puţin trei localităţi în Ghouta de Est, între care şi oraşul Duma. Un corespindent AFP prezent la Duma a putut să audă raiduri aeriene şi tiruri de artilerie.

Citeşte şi RĂZBOI ÎN SIRIA: Şase spitale bombardate în ultimele 48 de ore, trei scoase din funcţiune

Abdel Rahman a mai declarat că ”înfruntări între forţele regimului şi grupul rebel ”Jaish al-Islam” au avut loc ”în sudul Ghoutei” de Est. Confruntări de acest fel au loc zilnic pe front, a explicat el.

Campania de bombardamente a regimului asupra Ghoutei de Est – de o intensitate rară chiar şi în această ţară devastată de război din 2011, soldat cu 340.000 de morţi – a fost lansată îanintea unei ofensive terestre menite să recucerească această regiune care nu se află sub controlul său încă de la începutul conflictului.

O serie de armistiţii temporare au fost implemenate în Siria. Intrarea lor în vigoare şi respectarea lor de către beligeranţi poate să necesite uneori timp, iar ele sfârşesc adesea prin a fi încălcate.