Regimul de la Teheran, contestat de popor: Moarte lui Rohani!

Mii de iranieni au ieşit în stradă protestând faţă de actualul regim de la Teheran condus de preşedintele Hassan Rouhani.

30 nov. 2018, 09:17

Demonstrațiile masive ale lucrătorilor din industriile oțelului și cei ai trestiei de zahăr au început în urmă cu  două săptămâni. Zilele acestea, profesorii s-au alăturat celorlalţi manifestanţi, strigând sloganuri anti-regim, cum ar fi „moarte lui Rouhani” şi alte asemenea sloganuri.

Muncitorii şi-au cerut salariile neplătite, condiții de muncă mai bune și eliberarea colegilor lor aruncaţi în închisori de către regimul de la Teheran. 

Disidentul iranian Hossein Abedini de la Consiliul Național de Rezistență al Iranului – care a fost vizat de o tentativă de asasinat în Turcia – a vorbit chiar şi despre situația în care protestatarii ar putea fi executați în mod public pentru ceea ce regimul de la Teheran consideră că sunt infracţiuni grave. Disidentul a mai spus că „poporul iranian crede că regimul este putred în întregime”, scrie presa britanică.

Citeşte şi Iranul continuă exportul de petrol în ciuda sancţiunilor impuse de SUA

Protestatarul a mai spus că în timpul protestelor oamenii au mai strigat „Jos Khamenei!” şi „Moarte lui Rohani!”

La ora actuală, Iranul stă pe un butoi de pulbere. „Ceea ce a început în decembrie anul trecut s-a extins în întreaga țară.”

Protestatarii, care își riscă viața pur și simplu prin exercitarea libertății de exprimare, au scandat: „Chiar dacă vom muri, vom obține drepturile noastre!”.