Regina Elisabeta II cere britanicilor să rămână uniţi după referendumul din Scoţia

Regina Elisabeta a Marii Britanii a declarat vineri că este sigură că scoţienii vor putea convieţui într-un spirit de respect reciproc, după ce referendumul organizat joi cu privire la independenţa Scoţiei a decis rămânerea acesteia în interiorul Regatului Unit, transmit Reuters şi AFP.

RomaniaTV.net
19 sept. 2014, 18:24
Regina Elisabeta II cere britanicilor să rămână uniţi după referendumul din Scoţia

”Mulţi din Scoţia şi din alte părţi nutresc astăzi sentimente şi emoţii contrastante – în rândul prietenilor, familiei şi vecinilor. Aceasta este, desigur, natura tradiţiei democratice solide de care ne bucurăm în această ţară. Dar nu am nicio îndoială că aceste emoţii vor fi temperate de o înţelegere a sentimentelor celorlalţi”, a spus suverana Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Scoţienii au votat în proporţie de 55,3% împotriva independenţei Scoţiei faţă de Regatul Unit, relevă cifrele oficiale după numărarea voturilor din toate cele 32 de circumscripţii.

În favoarea menţinerii în Regatul Unit au votat 2.001.926 de scoţieni (55,3%), în timp ce pentru independenţă s-au exprimat 1.617.989 de votanţi (44,7%). Pentru victorie, una dintre tabere trebuia să obţină cel puţin 1.852.828 de voturi.

Rata de participare la vot a fost una record – 84,6%.

”Acum, trebuie să ne amintim că, în pofida unei multitudini de opinii care au fost exprimate, avem în comun dragostea durabilă pentru Scoţia, care este unul dintre lucrurile ce ne ajută să fim toţi uniţi. Cunoscând oamenii din Scoţia, nu am niciun dubiu că scoţienii, ca şi alţii din Regatul Unit, sunt capabili să îşi exprime opiniile la care ţin, înainte de a se alătura într-un spirit de respect şi sprijin reciproc, pentru a munci constructiv pentru viitorul Scoţiei şi al tuturor părţilor acestei ţări”, a adăugat Regina Elisabeta.