Regiunile de dezvoltare, dezechilibrate economic, dar omogene din perspectiva valorilor civice

Deși regiunile de dezvoltare ale României sunt dezechilibrate din punct de vedere economic, cea mai dezvoltată fiind de departe București-Ilfov, în privința participării civice diferențele dintre regiuni sunt foarte mici. Aceasta este una dintre concluziile unei cercetări socilogice de anvergură realizată de Fundația Multimedia pentru democrație locală în cadrul proiectului „Inițiativă pentru Societatea Civilă", co-finanţat prin Fondul Social European, POSDRU.

RomaniaTV.net
31 oct. 2013, 13:38
Regiunile de dezvoltare, dezechilibrate economic, dar omogene din perspectiva valorilor civice

Sondajele de opinie efectuate în fiecare regiune de dezvoltare, focus-grupurile, interviurile de profunzime și analiza contextului socio-economc regional dezvăluie o societate organizată tradițional. Încrederea și relațiile de solidaritate sunt construite tradițional, conservator, în manieră concentrica. Astfel, familia și rudele sunt cele mai importante, constituind principalele surse și resurse pentru rețelele sociale.

Participarea civică este redusă, fiind insoțită de neîncrederea oamenilor în capacitatea lor de a influența decizia politică. Astfel, profilul național este mai degrabă unul neparticipativ, deși disponibilitatea declarată pentru participare civică este însemnată, arată studiul Fundației Multimedia. Datele complete sunt disponibile pe www.infopolitic.ro.

Cercetarea sociologică realizată în cadrul proiectului Inițiativă pentru societatea civilă oferă date prețioase reprezentanților societății civile organizate din România. Concluziile desprinse se referă la particularitățile indentificate la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare cu privire la atitudinea, comportamentul și valorile dominante la nivel social și sunt de natură să ofere societății civile o bază reală în realizarea strategiilor menite să crească participarea civică.

În cadrul proiectului Inițiativă pentru societatea civilă au fost organizate opt seminarii regionale, un curs de formare profesională și o conferință internațională.

Proiectul Inițiativă pentru societatea civilă, co-finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost derulat, de Fundația Multimedia pentru Democratie locală, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Operations Research.