Regizorul de imagine Walter Lassally, câştigătorul unui Oscar pentru Zorba Grecul, a murit la 91 de ani

Regizorul de imagine britanic Walter Lassally, câștigătorul unui premiu Oscar pentru filmul 'Zorba Grecul', a murit la vârsta de 91 ani în Creta, unde se stabilise de peste două decenii, relatează EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
24 oct. 2017, 09:31
Regizorul de imagine Walter Lassally, câştigătorul unui Oscar pentru Zorba Grecul, a murit la 91 de ani

În ultimul an sănătatea lui s-a deteriorat drastic și a fost internat într-un spital din Hania (capitala Cretei), unde a murit luni din cauza complicațiilor survenite în urma unei intervenții chirugicale, au informat surse ale centrului medical grec.

Lassally s-a născut în Germania în 1926 și s-a mutat cu familia la Londra după ascensiunea nazismului, în 1939. El s-a dedicat de timpuriu fotografiei iar la începutul anilor 1950 s-a lansat în cinematografie, fiind operator de imagine pentru numeroase filme.

În anii ’50, a fost asociat cu mișcarea Free cinema, iar în anii ’60 cu Noul Val Britanic când este cunoscută participarea sa la proiectele regizate de Tony Richardson. În 1963, el a lucrat cu regizorul Michael Cacoyannis și actorul Anthony Quinn la filmul ‘Zorba Grecul’ pentru care a primit Oscarul pentru cea mai bună imagine în alb-negru.

Lassally s-a mutat în Creta, unde a fost turnată marea parte a filmului ‘Zorba Grecul’, după ce s-a căsătorit în 1991.

În 2008, el a primit un premiu decernat de American Society of Cinematographers, iar în 2013 a participat ca actor în filmul lui Richard Linklater, ‘Before Midnight’, unde a interpretat rolul unui scriitor britanic retras în Grecia.

Potrivit presei locale, înmormântarea lui Walter Lassally va fi o chestiune complicată, având în vedere că nu i-a fost restituit pașaportul pe care îl trimise în țară pentru a fi reînnoit. Prin urmare nu există un document oficial care să-i ateste identitatea în Creta, unde nu locuiește nicio rudă a sa apropiată.