RELIGIA în şcoli: Aproximativ 77% dintre elevi doresc să studieze această materie

Până în prezent, la nivel naţional, 77% dintre elevi au depus solicitări pentru a studia în continuare această materie. În unele judeţe însă doar jumătate dintre elevi au făcut cerere pentru a face ora de religie din septembrie, informează România TV.

06 mart. 2015, 07:40
RELIGIA în şcoli: Aproximativ 77% dintre elevi doresc să studieze această materie

Până în prezent, Ministerul Educaţiei a centralizat aproximativ 1.900.000 de solicitări, ceea ce înseamnă că 77% dintre elevii înmatriculaţi în şcolile din România îşi doresc să facă şi mai departe ora de religie. Există însă judeţe unde s-au înregistrat foarte puţine solicitări în acest sens, ba chiar jumătate dintre elevii din unele judeţe nu îşi mai doresc să facă de acum încolo această materie.

Citeşte şi Peste 99% dintre elevi au optat pentru RELIGIE, în şcolile catolice din Capitală

În judeţul Dâmboviţa s-au înregistrat cele mai multe cereri, şi anume aproximativ 95% dintre elevi din acest judeţ îşi doresc să studieze această materie. În ceea ce priveşte Capitala, peste 30% dintre elevi nu îşi mai doresc să facă ora de religie.

La sfârşitul zilei de ieri (joi n.r.) erau înscrişi în sistem un număr de 1.966.825 de elevi care au cereri de participare la orele de religie. Este un procent foarte mare în opinia mea. La aceştia se adaugă un număr de 124.344 de cereri cu opţiune de studiere a religiei, de înscriere în clasa pregătitoare, dintr-un total de 133.000. Am solicitat Inspectoratelor Şcolare să ne raporteze orice fel de situaţii în care s-au înregistrat reclamaţii cu privire la eventuale presiuni. Până ieri (joi n.r.) nu se primiseră sesizări de la Inspectoratele Şcolare în acest sens. Studiul religiei este un drept constituţional„, a declarat, la România TV, Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei.

Citeşte şi ORA DE RELIGIE, controverse din manual: „Dacă nu te închini în faţa bisericii, cazi bolnav la pat”

Aceste cifre nu sunt finale, pentru că există o întârziere de câteva zile. Cererile părinţilor se procesează în sistemul informatic al ministerului şi probabil mai sunt cifre de înregistrat. În mare, ele confirmă că majoritatea românilor sunt oameni credincioşi, îşi mărturisesc religia, indiferent de confesiunea de care aparţin ei. Dacă după ziua de azi (vineri n.r.) cineva doreşte să se retragă de la ora de religie sau doreşte să se înscrie la ora de religie, poate alege„, a precizat Eugen Tănăsescu, preot.

Curtea Constituţională a decis ca cererea pentru ora de religie să fie făcută de cei care îşi doresc să participe la această materie.

Citeşte şi RELIGIA în şcoli, acum 100 de ani: „Avem nevoie de şcoli, de cultură, nu de popi şi de ignoranţă”