REMEMBER 1989. Timişoara, primul oraş eliberat de comunism, 20 decembrie 1989

Împlinirea a 24 de ani de la autodeclararea Timișoarei ca primul oraș liber de comunism din țară este marcată vineri în oraș de câteva manifestări care vor debuta la miezul zilei cu sunetul sirenelor în Piața Victoriei.

RomaniaTV.net
20 dec. 2013, 07:55
REMEMBER 1989. Timişoara, primul oraş eliberat de comunism, 20 decembrie 1989

Pe 20 decembrie 1989, după patru zile de proteste, zeci de mii de muncitori de pe toate platformele industriale ale orașului au declanșat greva generală, s-au încolonat și au pornit spre Piața Operei/Victoriei. Militarii au fraternizat cu populația civilă și s-au retras în cazarme. Un grup de protestatari a urcat în Balconul Operei, unde principalele revendicări ale timișorenilor au devenit puncte principale ale Proclamației nou înființatului Front Democratic Român de la Timișoara.

La Memorialul Revoluției va avea loc vineri după-amiază vernisajul unei expoziții de fotografii despre Revoluția Română.

Timișorenii participanți la pelerinajul la București, început pe 18 decembrie, se vor opri sâmbătă la Slatina, unde vor depune coroane de flori la Troița Eroilor Români din centrul orașului și la Spitalul Județean, apoi va avea loc o slujba de pomenire.