Remus Pricopie despre admiterea la liceu: E foarte bine să nu schimbăm regulile de la un an la altul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, că nu va schimba regulile de admitere la liceu, pentru că îşi doreşte predictibilitate şi în domeniul Educaţiei.

17 oct. 2013, 12:46
Remus Pricopie despre admiterea la liceu: E foarte bine să nu schimbăm regulile de la un an la altul

„De când am venit la Ministerul Educaţiei, am promovat stabilitatea în sistem. Eu cred că este foarte bine să nu schimbăm regulile de la un an la altul şi trebuie să fim predictibili, inclusiv în domeniul Educaţiei. Pe de altă parte, sigur că există anumite reguli instituţionale, parlamentare, legi şi orice membru al Parlamentului poate să facă propuneri legislative. Eu, în momentul de faţă, sunt pentru formula pe care am anunţat-o şi care, de altfel, va funcţiona şi anul viitor. Pentru orice schimbare pe care o vom introduce trebuie să avem argumente foarte clare„, a spus Remus Pricopie, la o dezbatere pe tema facilitării tranziţiei de la şcoală la viaţa activă, potrivit Agerpres.

Deputatul liberal Ioan Cupşa a propus marţi, printr-o iniţiativă legislativă, eliminarea mediei ponderate în procesul de admitere în licee şi şcoli profesionale şi introducerea Concursului Naţional.

CITEŞTE ŞI: PNL vrea reintroducerea examenelor de admitere în liceu şi scoli profesionale

Iniţiativa prevede că repartizarea elevilor în licee şi şcoli profesionale se va face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere obţinută la Concursul Naţional de Admitere şi în acord cu opţiunile exprimate de către elevi. Media de admitere reprezintă media aritmetică a notelor obţinute la Concursul Naţional de Admitere.

Din anul şcolar 2013-2014, media celor patru ani de gimnaziu contează la admiterea în liceu în proporţie de 25%, şi nu 50% ca până acum. Pe cale de consecinţă, media obţinută la evaluarea naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a va avea o pondere mai mare în calculul mediei finale pentru liceu, şi anume, 75%, faţă de 50%, cât era până acum.

Totodată, ministrul Remus Pricopie a vorbit, la aceeaşi dezbatere, despre bursa de 200 de lei care se acordă elevilor din şcolile profesionale. El a spus că de ea beneficiază toţi elevii care sunt înscrişi în aceste şcoli, indiferent de medie, în conformitate cu reglementările actuale.

„Se aplică nu doar în cadrul şcolilor de stat, dar se aplică şi elevilor înmatriculaţi la şcoli particulare şi, evident, intenţia noastră este să menţinem această bursă, poate în viitor chiar să o creştem, pentru a redinamiza învăţământul profesional şi tehnic din România”, a conchis ministrul.

Vezi şi: SCHIMBĂRI radicale în învăţământ privind ADMITEREA LA LICEU şi ÎNSCRIEREA LA GRĂDINIŢĂ