Remus Pricopie: Editorii au vrut ca şi anul acesta să cumpărăm aceleaşi manuale vechi

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, duminică, referindu-se la tergiversarea procesului de înlocuire a manualelor pentru elevii claselor I și a II-a, că vina aparține editorilor care au contestat licitațiile, acționând mânați de interesele precuniare personale.

14 sept. 2014, 18:57
Remus Pricopie: Editorii au vrut ca şi anul acesta să cumpărăm aceleaşi manuale vechi

După calendarul nostru, licitaţia ar fi trebuit să se termine în iunie, dar o parte dintre editori au încercat să amâne momentul în care se finalizează această licitaţie, dintr-un motiv foarte simplu: au vrut ca şi anul acesta pentru clasele I şi II să cumpărăm aceleaşi manuale vechi pe care le-am cumpărat vreme de 14 ani. Veste proastă pentru dumnealor: manualele pentru clasa a II nu le cumpărăm, pentru că ele sunt deja în şcoli şi le vom folosi pe acelea şi nu am aprobat nici suplimentarea„, a explicat ministrul Educației, Remus Pricopie, în contextul scandalului manualelor, care a precedat deschiderea noului an şcolar.

Citeşte şi Începe NOUL AN ŞCOLAR. Vezi ce SCHIMBĂRI importante îi aşteaptă pe elevi în 2014-2015

Remus Pricopie a declarat că elevii nu vor avea de suferit de pe urma situației generate de către editori, iar până când vor fi gata manualele noi, inclusiv cele digitale, copiii vor învăța din manualele școlare mai vechi.

Citeşte şi Pricopie: Examenul de Bacalaureat şi Evaluarea naţională nu îşi schimbă structura în anul şcolar 2014-2015

Am văzut tot felul de declaraţii, unele transmise ca un mesaj de panică, cum că nu avem manuale la clasa I-II. La clasa a II-a, sunt manuale, cele care au fost şi acum un an, şi acum doi ani, şi din păcate şi acum 10 ani. Manualele de la clasele I şi a II-a au fost aprobate între 1998 şi 2004. La fel şi până la clasa a XII-a. Deci începem şi anul acesta cu manuale vechi.

Cum facem să avem manuale noi? Acest proces nu este simplu. Presupune mai întâi schimbarea planurilor cadru, aprobarea programelor analitice. Pentru ciclul primar asta s-a făcut deja. Programele cadru pentru clasele I-IV şi programele şcolare pentru I-II. Pentru manualele noi, digitale, am declanşat acest proces anul trecut, când am aprobat programele şcolare. Am vrut ca în toamna anului trecut să avem manualele noi„, a mai afirmat Remus Pricopie.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că în cazul prelungirii acestei situații conflictuale dintre minister și editori, va lua în considerare revenirea la o editură unică a ministerului.