DNA cere arestarea lui Remus Truică în dosarul retrocedării pădurii Snagov UPDATE

Procurorii DNA cer din nou arestarea preventivă a omului de afaceri Remus Truică, acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani, dare de mită în dosarul retrocedării a 47 de hectare din pădurea Snagov către prinţul Paul al României. În prezent, Remus Truiocă este cercetat în stare de arest la domiciliu.

03 mart. 2016, 10:35
DNA cere arestarea lui Remus Truică în dosarul retrocedării pădurii Snagov UPDATE

UPDATE Procurorii DNA cer arestarea omului de afaceri Remus Truică în dosarul retrocedării pădurii Snagov, în care este acuzat şi prinţul Paul al României.

Remus Truică, aflat deja în stare de arest la domiciliu, este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălarea banilor, dare de mită, motiv pentru care procurorii cer înlocuirea actualei măsuri cu cea a arestului preventiv.

COMUNICAT DNA

„În completarea comunicatelor nr. 224/VIII/3 din data de 3 martie 2016, 1938/VIII/3 din 10 decembrie 2015 și 1962/VIII/3 din 11 decembrie 2015, privind retrocedarea nelegală unei suprafețe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov și privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

La data de 3 martie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au înaintat Curții de Apel Brașov referatul cu propunere de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive a inculpatului TRUICĂ REMUS, om de afaceri la data faptelor și în prezent, cercetat inițial cu privire la săvârșirea următoarelor infracțiuni (Ferma Băneasa):
– constituirea unui grup infracțional organizat, 
– trafic de influență, 
– spălare a banilor, 
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, 
– dare de mită. 

În referatul de propunere a înlocuirii măsurii procurorilor s-a reținut faptul că, de la momentul la care s-a dispus ultima prelungire a măsurii arestului la domiciliu, respectiv data de 02 februarie 2016, au fost administrate o serie de probe care au condus organul de urmărire penală la constatarea existenței și a altor infracțiuni față de cele sus menționate, care au fost reținute în sarcina inculpatului.

Ca urmare a acestui fapt, la data de 02 martie 2016 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Truică Remus pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor, comise în modalitatea descrisă în comunicatul nr. 224/VIII/3 din 03 martie 2016.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus extinderea anchetei față de fapte legate de retrocedarea nelegală a unei suprafețe de 47 hectare de pădure situată în localitatea Snagov, potrivit unui comunicat de presă al PNA.

S-a dispus urmărirea penală a lui Remus Truică pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, spălare a banilor, cât şi a prinţului Paul de România pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie au hotătât şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 2 martie 2016, a inculpatului
CHIRIAC THEODOR, la data faptelor director tehnic în cadrul Direcției Silvice Ilfov, delegat în funcția șef al Direcție menționate, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și participație improprie la spălare a banilor.

DNA a dispus şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 2 martie 2016, față de inculpații:

MUȘAT APOSTOL, la data faptelor primar al comunei Snagov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată

JECU NICOLAE, la data faptelor prefect al județului Ilfov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave,

DIMA NICULAE, la data faptelor secretar al Localității Snagov și membru în comisia locală de fond funciar, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave,

n perioada septembrie noiembrie 2005, la Primăria Snagov s-a înregistrat o cerere și o revenire prin care inculpatul Al României Paul Philippe solicita restituirea a 47 ha pădure, teren situat în localitatea Snagov.

La data de 9 martie 2006, s-a întocmit procesul verbal al comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul primăriei Snagov, care a constatat că inculpatul Al României Paul îndeplinește condițiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru 46,78 ha teren. Aceasta, deși prin adresa din 24.02.2006, cât și la data 10.03.2006, reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedării, întrucât nu exista act de proprietate și terenul revendicat nu se afla în anexa la Decretul 38/1948.

Din probatoriu a rezultat că, în realitate nu a avut loc o ședință a comisiei, ci la insistențele secretarului localității, inculpatul Dima Niculae, un funcționar a semnat anexa 37 (în care se menționează persoana și suprafața aprobată la retrocedare), care a fost înaintată apoi Comisiei județene pentru validare pentru 46,78 ha pădure. Atât procesul verbal, cât și anexa 37 au fost semnate de primarul Mușat Apostol și de secretarul Dima Niculae și înainte spre validare comisiei județene constituite la nivelul Instituției Prefectului Ilfov.

La dosarul de restituire nu au fost depuse înscrisuri din care să rezulte că inculpatul Al României Paul Philippe este persoană îndreptățită, că antecesorul său a deținut un titlu pe acel teren, suprafața de teren și faptul că deținea pădurea la momentul exproprierii.

Prin hotărârea nr. 1156 din 07.07.2006, comisia județeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a hotărât validarea anexei 37, recunoscându-i lui Al României Paul Philippe un drept de proprietate pentru 46,78 ha teren cu vegetație forestieră situat în localitatea Snagov.

După emiterea hotărârii de validare, s-a acționat apoi pentru punerea efectivă în posesie, demersuri în acest sens fiind făcute cu sprijinul primarului Mușat Apostol, iar pe de altă parte de inculpatul Truică Remus, care a apelat persoane din cadrul Direcției Silvice Ilfov, singura instituție care putea dispune punerea în posesie.

Inculpatul Truică Remus a apelat la directorul tehnic al Direcției silvice, o cunoștință a sa, inculpatul Chiriac Theodor. Acesta din urmă a semnat, în numele șefului Direcției, o adresă prin care Direcția Silvică a solicitat Ocolului Silvic să-l pună în posesie pe inculpatul Al României Paul.

Ulterior, la datele de 26.06.2007 și 15.08.2007, inculpatul Al României Paul Philippe a fost pus in posesie cu suprafața totală de 46,78 hectare pădure în localitatea Snagov.

S-a stabilit că, prin doi intermediari, inculpatul Chiriac Theodor a disimulat folosul necuvenit, 1.000 mp teren forestier în zona Fundul Sacului, primit urmare a exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu, interpunându-i pe cei doi în transferul proprietății bunului. Ulterior, la solicitarea lui Chiriac Theodor, terenul a fost vândut, prin aceiași intermediari, iar prețul, 50.000 euro a fost încasat de Chiriac Theodor, deși în act s-a menționat 5.000 euro. În această modalitate Chiriac Theodor a intrat în posesia efectivă a mitei, determinând totodată pe cei implicați în această tranzacție să disimuleze, fără vinovăție, adevărata natură a provenienței bunului.

Acțiunea abuzivă a inculpaților menționați a avut drept consecință prejudicierea statului român cu suma de 9.523.769 euro, care constituie în același timp și folos necuvenit pentru Al României Paul Philippe, Truică Remus și membrii grupului infracțional din care cel din urmă făcea parte.

La data de 3 martie 2016, inculpatul CHIRIAC THEODOR urmează a fi prezentat la Curtea de Apel Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.