Renault Espace împlineşte 35 de ani

În 1984, Renault a revoluționat lumea vehiculelor cu mai mult de 5 locuri cu lansarea primului Espace, o mașină cu design futurist, cu un interior foarte modular, care a inventat practic o nouă categorie de mașini.

19 nov. 2019, 09:47
Renault Espace împlineşte 35 de ani

Designul primului Renault Espace a fost atât de diferit de tot ceea ce exista. Renault Espace a atras atenția cu o caroserie mult mai joasă (nu era cu mult mai înalt un R-18 al vremii), aerodinamică și, mai ales, cu un interior foarte versatil și modular.

În 1984, Renault a depășit toate vehiculele cu peste 5 locuri ale vremii, care au început să-l imite, unele într-un mod îndrăzneț, așa cum este cazul Pontiac Trans Sport prezentat în 1989.

Designul Espace a început să prindă contur cu un deceniu înainte de lansare. Responsabil de asta a fost atunci Fergus Pollock, care a lucrat apoi pentru Chrysler (ceea ce este o coincidență că Voyager a fost unul dintre primii care a reacționat lansând Voyager la câteva luni după Espace). Proiectul a fost reluat de Matra, care la acea vreme era strâns legată de Talbot-Simca, astfel încât Espace urma să se nască sub brandul Talbot.

Au fost ani complicați pentru producătorii francezi, iar Talbot-Simca a trecut la grupul PSA (pe atunci Peugeot-Citroën). Peugeot nu s-a remarcat niciodată pentru că a acceptat proiecte prea riscante și l-a respins pe Matra când a văzut acea mașină ciudată pentru care nu a prezis vreun viitor.

Apoi Matra a bătut la ușile Renault cu proiectul Espace și în câteva luni s-au finalizat detaliile pentru debutul mondial al primului Renault Espace, lăsând pe toți cu gura căscată și comentând din primul minut.

Cheile Renault Espace: design și modularitate

Prima generație a lui Espace a avut un design inovator. Era foarte scurt și cu botul foarte ascuțit. Centrul său de greutate abia a variat în raport cu o berlină, deoarece toată mecanica sa era aproape de sol și greutatea pieselor cele mai înalte a fost redusă folosind materiale sintetice pe acoperiș, care erau din fibră de sticlă, o copie a Citroën DS prezentat în 1955.

Până atunci, vehiculele cu mai mult de 6 locuri erau practic furgonete cu locuri în spațiul de marfă, însă Espace era un adevărat autoturism cu capacitate de până la 7 adulți, era condus ca un autoturism și în el se călătorea la fel de confortabil ca într-un autoturism.

Pe lângă un design foarte izbitor, ceea ce a fost cel mai interesant de la început a fost habitaclul său modular. Scaunele se puteau roti la 180 °, iar interiorul a 6 locuri a devenit un fel de salon în care pasagerii stăteau vizavi și puteau folosi pătratul central ca măsuță.

Cele șapte locuri erau individuale, mașina putându-se transforma într-o dubă practică, eliminând unul sau toate locurile (cu excepția șoferului, evident). Existau spații pentru sticle, biberoane, genți … Espace a devenit mașina perfectă pentru familie și a ajuns într-un moment propice al unei explozii demografice. Totul a fost favorabil pentru Renault, astfel încât proiectul său riscant a sfârșit a fi un succes.

Renault Espace I (1984-1991): chiar și cu tracțiune integrală

Prima generație a Espace are un design mai pur și izbitor. Pentru mulți, o parte din personalitate s-a pierdut odată cu schimbarea feței prezentată în 1989, dar odată cu o îmbunătățire a calității și finisajelor, s-a adăugat și una dintre cele mai intrinseci versiuni: tracțiunea integrală Quadra, care ar putea fi considerată și ca primul Crossover din istorie.

Prima generație a Espace a avut un succes comercial și, în ciuda faptului că a fost o mașină concepută să acopere o piață de nișă, aproape 200.000 de exemplare au fost vândute pe tot parcursul celor 7 ani de viață.

Renault Espace II (1991-1997): pentru mulți cea mai de succes

Proiectul Espace a fost foarte complicat de realizat și foarte scump pentru o mașină care nu urma să se vândă în milioane de unități.

În 1991 a sosit a doua generație a lui Espace. Aproape nimic schimbat în comparație cu generația anterioară, dar aspectul său a fost complet modificat, fiind înlocuit de unul mai modern, cu echipamente îmbunătățite.

În interiorul său, aspectul a fost, de asemenea, modernizat, cu un nou tablou de bord, o ergonomie a scaunelor îmbunătățită, tapițerii noi etc.

După Renault Espace II a urmat Renault Espace III (1997-2002), care estetic semăna cu Laguna acelei perioade, atrăgând atenția mai ales asupra interiorului. După III a urmat Renault Espace IV (2002-2015), o versiune mai mare, cu schimbări mai multe de design.

Odată cu Renault Espace V (2015-XXXX) s-a trecut de la monovolum la crossover. Apoi a urmat Renault Avantime cu un interior formidabil.

Vă doriți o mașină la fel de bună sau poate chiar mai bună decât Renault? Apelați la Auto Rulate București, dealerul expert care vă pune la dispoziție o gamă variată de mașini rulate la prețuri excepționale. În plus, apelând la acest dealer veți avea parte de avantaje numeroase. Printre acestea se numără 12 luni garanție, service și verificare completă la livrare, service post vânzare, km garantați 100%, credite avantajoase începând de la 6%, printre multe alte avantaje. Spor la cumpărături!