Republica Moldova cere sprijin din partea ONU pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria

Republica Moldova s-a adresat Organizației Națiunilor Unite cu cererea de a include retragerea forțelor de menținere a păcii ruse din Transnistria pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, programată să se desfășoare la 12 septembrie, relatează Deschide.md, Moldpres și Radio Chișinău.

23 aug. 2017, 11:14
Republica Moldova cere sprijin din partea ONU pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria

Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, care apreciază că prezența trupelor ruse „reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”.

La finele lunii iulie, parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație în care solicită retragerea trupelor și a munițiilor Rusiei de pe teritoriul republicii. În declarație, deputații afirmă că „aflarea trupelor și a tehnicii militare străine pe teritoriul țării noastre este neconstituțională și prezintă o amenințare la adresa securității statului”.

„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu art. 11 a Cartei Organizației Națiunilor Unite, solicită ca problema retragerii definitive a trupelor militare internaționale de pe teritoriul Transnistriei să fie inclusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale”, se menționează în mesaj.

În acest sens, diplomatul moldovean a amintit că, în 1999, OSCE a cerut printr-o declarație adoptată la summitul de la Istanbul ca Federația Rusă să-și retragă, până în anul 2002, trupele de pe teritoriul republicii.

Citeşte şi Igor Dodon acuză România că tensionează relaţia dintre guvernul moldovean şi Rusia

„Niciun stat nu are dreptul să împiedice aplicarea principiului dreptului internațional, potrivit căruia forțele armate ale unui stat nu se pot afla pe teritoriul unui alt stat fără acordul său”, menționează reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU.

De asemenea, Curtea Constituțională a aprobat în mai o hotărâre potrivit căreia „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse și controlate de state străine, este neconstituțională”.

Președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a confirmat că autoritățile de la Chișinău au solicitat ONU să includă subiectul retragerii trupelor militare străine de pe teritoriul republicii, într-o postare pe pagina sa de Facebook. „De 25 de ani, sub pretextul unei misiuni de pacificatori, Federația Rusă ne intimidează, ținând ilegal pe teritoriul țării noastre trupe, muniții și armament”, scrie Andrian Candu, asigurând că autoritățile moldovene vor continua să facă totul pentru reintegrarea teritoriului Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.