Referendumul pentru destituirea lui Dorin Chirtoacă, nevalidat. Prezenţă slabă la urne

Referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al Chişinăului nu este valid. Prezenţa la urne a fost de doar 17,53%.

19 nov. 2017, 19:46
Referendumul pentru destituirea lui Dorin Chirtoacă, nevalidat. Prezenţă slabă la urne

UPDATE 21:30:Aproximativ 17% din numărul total de alegători înregistraţi la Chişinău au participat duminică la referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, astfel că referendumul nu este valid, relatează site-ul Radio Chişinău.

Numărul voturilor exprimate a fost de 110.502, dintre care 55,7% femei şi 44,3% bărbaţi.

Aproximativ 630.000 de alegători au fost aşteptaţi, duminică, la vot pentru a participa la referendum. Cele 312 secţii de votare s-au deschis la ora 07:00 şi s-au închis la ora 21:00.

Cele 312 secţii de votare au fost deschise în intervalul orar 07:00-21:00, fiind înregistraţi aproximativ 630.000 de alegători.

Potrivit Codului electoral, pentru validarea referendumului este necesară prezenţa a cel puţin o treime din numărul de alegători, ceea ce înseamnă aproximativ 210.000. În acelaşi timp, pentru revocarea primarului trebuie să voteze cel puţin tot atâţia alegători câţi au votat pentru numirea sa – adică 163.570.

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi „Partidul Nostru”, s-au alăturat iniţiativei PSRM.

Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Liberal Reformator au boicotat referendumul.

La 11 noiembrie, Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al capitalei Republicii Moldova, a fost eliberat din arestul la domiciliu şi a fost plasat sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

Dorin Chirtoacă este acuzat de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, în dosarul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din Republica Moldova privind construirea unor parcări cu plată în Chişinău. Potrivit procurorilor, Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei moldovene, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului Municipal.

UPDATE 20:00

Aproximativ 17% din numărul total de alegători înregistraţi la Chişinău au participat duminică, până la ora 20.00, la referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, relatează site-ul Radio Chişinău.

Având în vedere că mai e doar o oră până la închiderea urnelor, sunt şanse foarte mari ca referendumul să nu fie validat. Este necesar votul a cel puţin o treime dintre alegătorii înscrişi pentru validarea scrutinului, ceea ce înseamnă aproximativ 210.000.

Numărul voturilor exprimate a fost de 109.137, dintre care 55,74% femei şi 44,26% bărbaţi.

UPDATE 16:29

Referendum pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă: Rata de participare la ora 16.00 a fost de 14%

Peste 88.000 de alegători din Republica Moldova, sau 14% din numărul total, au participat duminică, până la ora 16.00, la referendumul pentru revocarea primarului capitalei Chişinău, Dorin Chirtoacă, relatează site-ul Radio Chişinău.

Potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, nu au fost înregistrate contestaţii sau alte abateri ale procesului de votare în ultimele trei ore.

Asociaţia Promo-Lex, care monitorizează desfăşurarea votului, a constatat încălcarea procedurilor de sigilare a urnelor în 12 dintre secţiile de votare, deficienţe în listele electorale la 10 secţii, câteva cazuri de fotografiere a buletinului de vot, implicarea observatorilor din partea concurenţilor electorali, publicitate în preajma secţiilor de votare.

Cele 312 secţii de votare s-au deschis la ora 07:00, fiind înregistraţi aproximativ 630.000 de alegători. Votarea se va desfăşura până la ora 21:00.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de votul a cel puţin o treime dintre alegătorii înscrişi, ceea ce înseamnă aproximativ 210.000.


(UPDATE 15:00) Locuitorii Capitalei nu se îmbulzesc la secțiile de votare deschise pentru referendumul de revocare a primarului Dorin Chirtoacă. Prezenţa la urnele de vot la ora 15:00 – 12,92 la sută.

(Update 13:00) Până la ora 13:00, la urnele de vot s-au prezentat 9,11% din locuitorii municipiului Chişinău. 

(UPDATE 11:30) Până la această oră, 5,82% din locuitorii Capitalei s-au prezenta la urne ca să-și exprime opțiunea referitor la revocarea primarului Dorin Chirtoacă.

UPDATE: Peste 2,60 % din locuitorii Chişinăului s-au prezentat la vot, duminică dimineaţă, până la ora 10.00, la referendumul de revocare a primarului Dorin Chirtoacă.

Referendumul, care este o premieră pentru Republica Moldova, a fost inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și este susținut de alte două formațiuni politice de stânga, respectiv Partidul Comuniștilor și „Partidul Nostru”.

Alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea „Susțineți revocarea din funcție a primarului general, domnul Dorin Chirtoacă?”, iar pentru ca referendumul să fie declarat valabil este nevoie ca la urne să participe minim o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul celor 650.201 persoane înscrise în Registrul de Stat al Alegătorilor.

Potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, „revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru inițiatorii acestuia doar dacă pentru el a votat un număr egal sau mai mare de alegători, decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul votanților care au participat la acest proces”.

În aceste condiții, pentru ca referendumul să fie valabil este nevoie ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului să-și exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar această cifră să reprezinte minim jumătate din numărul de persoane prezente la vot.

Liderii PSRM au strâns peste 70.000 de semnături pentru demiterea primarului capitalei Republicii Moldovei. Acțiunea a fost demarată în luna septembrie, după ce Dorin Chirtoacă a fost arestat la domiciliu într-un dosar de corupție, el fiind acuzat de trafic de influență.

În timp ce partidele de stânga, dar și președintele Igor Dodor susțin referendumul și fac apel la alegători să participe la acțiunea electorală, partidele de dreapta, printre care Partidul Liberal, din partea căruia a candidat și a fost ales Dorin Chirtoacă, dar și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, au anunțat că vor boicota referendumul.