Republica Moldova: Premierul Pavel Filip a discutat la Bruxelles despre securitatea energetică a ţării sale

Premierul Republicii Moldova efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia a avut luni o întrevedere cu vicepreședintele pentru Uniune Energetică al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, informează Deschide.md.

28 nov. 2016, 12:46
Republica Moldova: Premierul Pavel Filip a discutat la Bruxelles despre securitatea energetică a ţării sale

Filip a exprimat mulțumiri pentru sprijinul oferit de Uniunea Europeană în realizarea obiectivului de interconectare a Republicii Moldova la rețelele europene pentru transportarea resurselor de gaz și de electricitate. Premierul moldovean a subliniat că reformele în acest sector sunt stipulate și în Programul negociat cu Fondul Monetar Internațional (FMI), iar guvernul de la Chișinău acordă o atenție deosebită asigurării securității energetice a Republicii Moldova, implementării proiectelor de eficientizare energetică, precum și valorificării surselor de energie regenerabile.

Cei doi oficiali au subliniat oportunitatea consolidării securității energetice a Republicii Moldova prin integrarea pe piața energetică a UE.

Potrivit lui Pavel Filip, pentru Republica Moldova prioritară rămâne dezvoltarea proiectelor de interconectare. Pe partea de gaz natural a fost reiterată importanța extinderii gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău. La rândul său, Maros Sefcovic a reconfirmat disponibilitatea UE de a susține financiar construcția acestui gazoduct.

În ceea ce privește energia electrică, delegația condusă de Filip a prezentat ultimele date privind realizarea proiectului Isaccea-Vulcănești-Chișinău.

Premierul moldovean Pavel Filip se află de duminică într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde are programate o serie de întrevederi cu oficialități europene, aceasta fiind prima sa vizită în capitala belgiană după victoria liderului prorus Igor Dodon în alegerile prezidențiale.