Responsabilii pentru securitatea naţională, în şedinţă la Braşov pe tema criminalităţii organizate

Vicepremierul pentru securitate naţională, ministrul de Interne Gabriel Oprea, a subliniat vineri, cu prilejul Adunării regionale a Grupului Interministerial Strategic pentru creşterea capacităţii de acţiune a instituţiilor guvernamentale în prevenirea şi combaterea criminalităţii (GIS), importanţa acestuia în structurile guvernamentale.

RomaniaTV.net
25 iul. 2014, 20:03
Responsabilii pentru securitatea naţională, în şedinţă la Braşov pe tema criminalităţii organizate

„A fost realizat, astfel, un mecanism prin care instituţiile reprezentate au posibilitatea să interacţioneze eficient. Îmbunătăţirea schimbului de informaţii interinstituţional şi orientarea aparatului operativ pentru identificarea persoanelor şi firmelor implicate şi a modalităţilor de acţiune ilegală circumscrise macrocriminalităţii se va realiza prin recalibrarea unor activităţi şi flexibilizarea structurii organizaţionale a GIS”, a precizat vicepremierul, potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres.

La rândul său, directorul SRI, George Maior, a subliniat necesitatea multiplicării de către instituţiile cu responsabilităţi în domeniul securităţii naţionale a acţiunilor de combatere a economiei subterane, a macrocriminalităţii în general şi a evaziunii fiscale în special.

„Pe fondul provocărilor generate de ameninţările asimetrice circumscrise macrocriminalităţii şi fenomenelor care pun în pericol stabilitatea macroeconomică a României, s-a impus o nouă abordare menită să genereze mecanisme informaţionale, de decizie şi acţionale bazate pe un concept modern de cooperare interministerială. GIS asigură cooperarea eficientă a structurilor statului cu atribuţii în prevenirea şi combaterea criminalităţii ce se circumscrie ameninţărilor în domeniul securităţii naţionale din responsabilitatea instituţiilor guvernamentale, realizează evaluări multisectoriale ale vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor din domeniul de competenţă, informează Guvernul cu privire la disfuncţiile constatate şi propune măsuri pentru remedierea acestora”, precizează comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii, s-au stabilit măsuri de eficientizare a conlucrării între structurile cu responsabilităţi subordonate GIS pentru optimizarea rezultatelor acestora.

La şedinţa Adunării regionale a Grupului Interministerial Strategic, desfăşurată la Braşov, au participat şefii instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale: directorul SRI – George Maior, ministrul Justiţiei – Robert Cazanciuc, procurorul general al PÎCCJ – Tiberiu Niţu, procurorul-şef al DNA – Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DIICOT – Alina Bica, directorul general al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Sat – Marius Petrescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor – Neculae Plăiaşu.

De asemenea, la Adunarea regională a GIS au fost prezenţi secretari de stat şi şefii inspectoratelor generale din MAI, precum şi reprezentanţi la nivel teritorial ai Ministerului Afacerilor Interne, Parchetelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Serviciului Român de Informaţii, precum şi prefecţii din judeţele Arad, Bihor, Braşov, Caraş-Severin, Covasna, Harghita, Mureş, Satu Mare şi Timiş.

Grupul Interministerial Strategic pentru creşterea capacităţii de acţiune a instituţiilor guvernamentale în prevenirea şi combaterea criminalităţii funcţionează în subordinea prim-ministrului şi este coordonat de viceprim-ministrul pentru securitate naţională.