Restricţii de circulaţie în Ungaria, de Ziua Morţilor

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români cu privire la faptul că, joi, 1 noiembrie, zi declarată nelucrătoare în Ungaria, se aplică restricţii de circulaţie pentru autovehiculele de transport marfă a căror greutate totală depăşeşte 7,5 tone.

RomaniaTV.net
31 oct. 2012, 18:20
Restricţii de circulaţie în Ungaria, de Ziua Morţilor

Restricţiile de circulaţie se impun astfel:

  • de miercuri, 31 octombrie, de la ora 22.00, ora Ungariei (ora 23.00 – ora României), până joi, 1 noiembrie, ora 22.00, ora Ungariei (ora 23.00 – ora României)
  • de sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 22.00, ora Ungariei (ora 23.00 – ora României), până duminică, 4 noiembrie, ora 22.00, ora Ungariei ( ora 23.00 – ora României).

Excepţiile de la aceste restricţii sunt prevăzute de legislaţia ungară pentru transporturile de animale vii, de alimente perisabile, de produse periculoase, pentru camioanele care se deplasează spre locurile de încărcare a acestor mărfuri, precum şi pentru alte transporturi speciale.

Sărbătoarea catolică „Ziua Tuturor Sfinţilor” s-a transformat, în Transilvania, în „Ziua Morţilor„, fiind numită în unele zone şi „Luminăţia„. Acest obicei al cinstirii celor trecuţi în nefiinţă a fost adoptat şi de ortodocşi, de luterani, calvini şi unitarieni, fiind acum o sărbătoare care adună în jurul mormintelor zeci de mii de credincioşi.

În tradiţia Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morţi, care nu au fost nici sfinţi şi nici damnaţi, ajung în Purgatoriu, unde se curăţă de păcate pentru a putea intra în Rai. Deşi Biserica Ortodoxă nu recunoaşte existenţa Purgatoriului, cei mai multi dintre enoriaşii săi din Transilvania, care provin din rândul foştilor credincioşi greco-catolici, au păstrat sărbătoarea.