Restricţii drastice pentru publicitatea la alimente nesănătoase, propuse de ONG-urile europene la dezbaterea găzduită de Daciana Sârbu

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 25% dintre copiii de varsta scolara din Europa sunt deja supraponderali sau obezi, iar acest lucru este influentat si de promovarea intensa a alimentelor nesanatoase. Reducerea expunerii copiilor la acest tip de publicitate este una dintre solutiile cele mai potrivite pentru a-i proteja pe cei mici de pericolul obezitatii, considera eurodeputata Daciana Sârbu, care a cerut joi la Bruxelles masuri urgente si severe pentru protejarea copiilor de reclamele ce promoveaza stilul de viata nesanatos, in cadrul unei dezbateri pe care a gazduit-o la Parlamentul European. Evenimentul a reunit o coalitie de 40 de asociatii si ONG-uri europene ce activeaza in domeniul sanatatii, care au solicitat la randul lor introducerea unor reglementari drastice.

02 dec. 2016, 11:54
Restricţii drastice pentru publicitatea la alimente nesănătoase, propuse de ONG-urile europene la dezbaterea găzduită de Daciana Sârbu

„Fenomenul obezitatii va continua sa se amplifice daca datele problemei nu se schimba. Iar un fenomen foarte periculos nu poate fi oprit decat prin masuri severe. Altfel, situatia se va perpetua la nesfarsit: copiii vor vedea la TV reclame la produse pline de zahar, grasimi sau sare, vor fi tentati sa le consume, vor deveni supraponderali sau obezi si, ca adulti, vor fi deja afectati de problemele de sanatate care decurg de aici”, considera eurodeputata. De altfel, in cadrul evenimentului reprezentantii Asociatiei Europene pentru Studiul Ficatului (EASL) au aratat ca 40% dintre copiii si 70% dintre adolescentii obezi vor deveni adulti obezi.

Daciana Sârbu sustine introducerea unor restrictii clare in privinta expunerii copiilor la eforturile de promovare a alimentelor nesanatoase, prin revizuirea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale: „Imbunatatirea Directivei este o oportunitate rara de a-i proteja pe cei mici, ajutandu-i sa nu mai fie tinte usoare pentru publicitatea la aceste produse. Foarte mult timp Comisia Europeana si industria alimentara au sustinut auto-reglementarea drept cea mai buna metoda de a-i feri pe copii de acest tip de comunicare comerciala. Personal, nu am fost niciodata de acord cu meritele acestei metode, fiindca ea nu are rezultate. Mai mult, auto-reglementarea este un scut pe care il folosesc companiile din industria alimentara pentru a se feri de reguli adevarate. Trebuie sa minimizam, nu doar sa reducem expunerea copiilor la acest tip de reclame care incurajeaza obiceiuri alimentare nocive, fiindca aceste obiceiuri genereaza o povara tot mai grea a bolilor cronice, resimtita atat la nivel individual, dar si asupra familiilor si la nivelul societatii”.

Eurodeputata s-a referit si la problema alcoolului, citand studii realizate recent la nivel mondial care indica o crestere semnificativa a consumului de alcool in randul adolescentilor. Specialistii atrag atentia ca alcoolul este puternic promovat inclusiv indirect, de exemplu prin intermediul videoclipurilor. O cercetare realizata de Universitatea din Bath (Marea Britanie) prezentata in cadrul dezbaterii a descoperit ca alcoolul era mentionat in 45% dintre videoclipurile muzicale de top de pe YouTube apartinand unor artisti cu influenta globala, iar 81% dintre adolescenti au urmarit cel putin unul dintre videoclipuri.

Dezbaterea desfasurata pe 1 decembrie la Bruxelles a fost initiata de o coalitie de ONG-uri europene in domeniul sanatatii si printre vorbitori s-au aflat reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Comisiei Europene, ai mediului academic si ai comunitatii medicale.

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu este vicepresedinta a Comisiei de Mediu si Sanatate publica (ENVI) din Parlamentul European si a fost desemnata recent reprezentanta a grupului S&D din PE in procesul de revizuire a Directivei serviciilor mass-media audiovizuale, la care Comisia ENVI contribuie printr-un aviz.