Reţeaua de socializare Facebook, în centrul unei anchete a autorităților

Mai multe autorități europene de protecție a datelor au lansat o anchetă asupra politicii de confidențialitate a rețelei sociale americane Facebook, a declarat joi Comisia națională de informatică și libertăți (Cnil) în Franța.

17 apr. 2015, 07:27
Reţeaua de socializare Facebook, în centrul unei anchete a autorităților

Există o acțiune colectivă concertată între cinci autorități europene, Franța, Belgia, Germania, Olanda și Spania, care vor coordona acțiuni la nivel național… sub responsabilitatea Olandei. Perimetrul fiecăruia de acțiune nu este neapărat același lucru, dar pentru majoritatea este privacy policy (politica de confidențialitate) a Facebook care este în centrul dezbaterilor„, a explicat președintele Cnil, Isabelle Falque-Pierrotin, prezentând bilanțul anual al acestei Comisii, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Facebook, dat în judecată de un grup de 25.000 de austrieci

Autoritățile de protecție a datelor s-ar putea mai ales interesa de creșterea transferului de date între mai multe aplicații, cum ar fi Instagram sau Whatsapp. Procesul care „abia a început” se va inspira din cel deja lansat contra Google, a precizat dna Falque-Pierrotin.

Acest proces a arătat că atunci când Europa vorbește cu o singură voce… ea are o capacitate de negociere cu marii actori mondiali„, a subliniat ea.

După mai multe sancțiuni pronunțate de autoritățile europene de protecție a datelor contra Google, gigantul american a decis să fuzioneze în 2012 regulile de confidențialitate aplicabile la șaizeci din serviciile sale.

Asupra Facebook, „am tras concluzia că este absolut necesar să existe un grup de lucru comun și să se facă schimb de informații„, a subliniat dna Falque-Pierrotin.

Facebook a subliniat, la rândul său, pentru AFP, că „și-a actualizat recent regulile și politica de confidențialitate pentru a le face mai clare și concise” și s-a declarat „încrezătoare că aceste actualizări sunt conforme legii„, potrivit unei purtătoare de cuvânt.

Citeşte şi Vei putea conversa pe Facebook Messenger fără a te conecta pe Facebook

Fiind o companie ce are sediul internațional la Dublin, vom verifica produsele noastre și actualizările politicilor noastre de confidențialitate, inclusiv cu comisarul irlandez pentru protecția datelor„, responsabil pentru aplicarea de către Facebook a legislației europene privind protecția datelor, a precizat ea.