Reţeta zilei: Mâncare de gutui cu carne

„Îmi plăcea cum spunea Dan Nicolescu: de la gutuie se mănâncădoar mirosul. Dar o tocană de pasăre sau de viţel, aromată cu gutui fragede, aurii-arămii, cu sos gros, iute-dulce-acrişor, măi să fie, îmi plouă în gură şi-mi diluează cerneala din calculator", scria Radu Anton Roman în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti", apărută la editura Paideia. Iată şi reţeta regretatului Radu Anton Roman pentru cea mai bună mâncare de gutui cu carne:

RomaniaTV.net
30 sept. 2016, 09:34
Reţeta zilei: Mâncare de gutui cu carne

Ingrediente

100 g unt

1 kg gutui

2 linguri zahăr

sare piper

1 kg carne de pasăre (copane şi piept)

1 lingură făină

3 linguri vin alb sec

25 ml rachiu de fructe

250 ml supă de carne

Mod de preparare

„Carnea se rumeneşte acoperită în puţin unt. Într-o cratiţă mai mare se încinge făina, se stinge cu zeamă de carne. Se scoate carnea, se scurge de grăsime şi se pune la fiert în zeamă de carne, 5-10 minute.

Se curăţă gutuile de cotoare şi sâmburi, se taie felii, se pun la prăjit în unt încins, să se rumenească – crustă, ca să nu se mai înmoaie decât în gură pofticioasă. Se aşază şi gutuile crocante în cratiţă să dea cărnii gustul lor. Se arde zahărul un pic, până se lichefiază-colorează („caramelizează”) se stinge cu vin, rachiu şi puţină zeamă de la mâncărică, se varsă peste carne. Se sărează, piperează, se pune cratiţa în cuptor, acoperită, la foc mic – zeama cât de-o cană jumate – cam o juma’ de oră, să scadă şi să urce spre absolut”.

Reţetă din cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” scrisă de Radu Anton Roman de la editura Paideia.

Vezi şi reţete de mâncare de vinete cu carne