Reţeta zilei: Supă de găină cu tăieţei de casă, ca la Rimetea

De multe ori, ne întrebăm, când vine vorba de retete romanesti, cât de mult s-au lăsat influențați românii de naționalitățile conlocuitoare. Un exemplu de retete romanesti adoptate de toate comunitățile etnice dintr-un areal este și cel pe care vi-l propun azi.

RomaniaTV.net
25 nov. 2015, 11:34
Reţeta zilei: Supă de găină cu tăieţei de casă, ca la Rimetea

Inainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte trei nume, care amintesc de cele trei etnii ce sunt legate de istoria lui.

Trascău i s-a spus imediat după Marea Unire, făcăndu-se referire la Munţii Trascăului, ce se află in apropiere. Aceeaşi referinţă o are şi numele unguresc: Torocko.

In germană, i s-a spus Eisenburg. Iar această denumire aminteşte de rădăcinile austriece (localitatea Eisenwurzen) şi germane ale vechilor locuitori, veniţi aici in 1350, pentru a lucra la minele de fier. Localitatea este insă mult mai bătrănă.

Incă din timpul romanilor (106-274), zona a fost populată; o dovedesc monezile romane din timpul impăraţilor Antoninus Pius şi Maximinus Thrax, pe vremea cărora s-au deschis primele exploatări miniere. De altfel, după unele surse, insuşi numele Muntelui Trascău (şi, evident, al localităţii) vine de la impăratul Maximinus Thrax. „Thrax” – „Trascău”.

Rețeta pe care v-o propun nu poate fi fixată exact în timp și e sigur că toate cele trei etnii legate de istoria locului și-au însușit-o.

Cum se prepară?

Se pune la fiert in apă rece zarzavat foarte mult: morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă, cartofi, piper boabe, un căţel (sau doi) de usturoi.

Citeşte mai mult pe antenasatelor.ro