REŢETE DE PAŞTE: Friptură de miel, 5 reţete delicioase

REŢETE DE PAŞTE: De pe masa de Paşte nu trebuie să-ţi lipsească friptura de miel, cu usturoi, vin sau friptura de miel tradiţională. Iată câteva reţete cu care îi vei surprinde pe cei apropiaţi.

14 apr. 2017, 06:30
REŢETE DE PAŞTE: Friptură de miel, 5 reţete delicioase

Reţetă friptură de miel cu usturoi şi rozmarin

Ingrediente friptură de miel cu usturoi şi rozmarin

1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces

1 lingura rasă de paprikă dulce

1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat

2 linguri de rozmarin mărunţit

3-4 căţei de usturoi mărişori

2 linguri de oţet balsamic

1 lingura bună de sare marina grunjoasa

pt. sos:

100 de ml. de vin roşu

2 linguri de sos worcester

1 lingura rasă de zahăr brun

câteva fire de rozmarin verde pentru decor

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu usturoi şi rozmarin

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească. Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel). Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase. Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.

Reţetă friptură de miel cu iaurt şi lămâie (în stil libanez)

Ingrediente friptură de miel cu iaurt şi lămâie (în stil libanez)

carne de miel tranşata în bucăţi potrivite

700 ml iaurt gras

o lămâie

1 lingura de coriandru boabe, zdrobit

4-5 căţei de usturoi

sare

piper

ulei de măsline

friptura de miel

Mod de preparare friptură cu iaurt şi lămâie (în stil libanez)

Am tranşat o carcasă de miel, mai întâi îndepărtând pulpele – pe cea din spate am dezosat-o cu grijă, astfel încât să rămână într-o singură bucată (pulpa din faţă am tăiat-o pur şi simplu în bucăţi potrivite):

În blender se macina coajă de lămâie, coriandrul şi usturoiul. Într-un vas se amestecă iaurtul, mixtura aromată, sare, piper, zeamă de lămâie şi o undă de ulei de măsline:

Sosul are un gust deosebit de bun, şi întotdeauna păstrăm cam 350 ml (un borcan) pentru a-l servi lângă friptură.În pungi (sau într-o pungă mai încăpătoare) se pun bucăţile de carne împreună cu sosul de iaurt rămas, se leagă pungile şi se lasă peste noapte la frigider:

A doua zi dis de dimineaţă trecem la finalizarea preparatului – am răsucit coastele formând coroniţa, am fixat-o cu scobitori şi am desprins carnea de pe coaste în partea superioară, împingând-o în jos, înăuntrul coroniţei; fiecare coastă se înfăşoară în staniol:

Se aşează toată carnea în tavă şi se stropeşte cu puţin ulei de măsline, apoi se dă la cuptor la 190 de grade, pentru aproximativ o oră.

Când friptura este rumenita frumos, şi o scobitoare introdusă în carne intra cu uşurinţă, eliberând sucuri clare, carnea este gata:

Se serveşte cu o garnitură la alegere, noi am preferat cartofi copţi, salată verde şi sosul de iaurt.Poate te interesează şi reţeta Friptura de miel cu rozmarin şi usturoi.

Reţetă friptură de miel cu cartofi la cuptor

Ingrediente friptură de miel cu cartofi la cuptor

1 pulpa de miel

sos harissa

2 căţei mari de usturoi

sare, piper măcinat

1/2 legătură de rozmarin

1 kg de cartofi

zeamă unei lămâi

2 cepe mari

1 cutie cu roşii tocate (400 g)

2 foi de dafin

1 baton de scorţişoară de 1 cm

60 g de unt

125 ml de vin roşu

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu cartofi la cuptor

Cureţi usturoiul şi îl tai de-a lungul în bucăţi, apoi cureţi ceapă şi o tai felii. Despici pulpa în formă de romb cu un cuţit ascuţit. Ungi suprafaţă cu sos harissa. Pui câte o feliuţă de usturoi şi o crenguţă de rozmarin la intersecţiile laturilor şi dregi cu sare şi piper.

Aşezi într-o tavă unsă şi laşi în cuptor la 2000 C timp de o oră. Scazi temperatura la 180 de grade C. Între timp, cureţi cartofii şi tai în ei o adâncitură, până la jumătate. Îi aşezi în jurul pulpei de miel, presari cu zeamă de lămâie, dregi cu sare şi piper şi pui deasupra roşiile şi ceapă.

Adaugi untul în grămăjoare, torni vinul roşu peşte şi mai laşi 90 de minute în cuptor, la 180 de grade C. Întorci din când în când.

Serveşti pulpa de miel cu legumele şi sosul aşezate după gust.

Reţetă friptură de miel cu sos de portocale

Ingrediente friptură de miel cu sos de portocale

500 g pulpa de miel

2 portocale

200 ml vin roşu (100 ml pentru marinat, 100 ml pentru friptură)

300 ml supă de legume (poate fi pregătită şi dintr-un concentrat de supă)

o lingură miere de albine

1/2 linguriţă rozmarin uscat

o linguriţă Jamaican Jerk – Fides Hers and Spices (se poate înlocui cu o combinaţie din următoarele condimente: zahăr, nucşoara, scorţişoară, praf de chilli, piper măcinat, praf de ceapă)

4 căţei de usturoi

o frunză de dafin

ulei de măsline

sare

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu sos de portocale

Pulpa de miel se spala bine, se curată. Se crestează atât pe verticală cât şi pe orizontală, la distanţă de aproximativ 2 cm. Se pudrează cu condimentele Jamaican Jerk, se unge cu ustoroiul presat şi se stropeşte cu vin. Se lasă peste noapte la marinat în frigider. Dintre toate condimentele scorţişoară este secretul acestei reţete.

A doua zi, aşezăm pulpa de miel în vasul de friptură, o ungem din abundenţă cu ulei incis amestecat cu 1/2 linguriţă praf de rozmarin. Adăugăm foaia de dafin, vinul şi supa de pui strecurată şi o punem la cuptorul preîncălzit, la foc mediu pentru 45 de minute, având grijă din când în când să ungem pulpa cu sosul din vas. După 45 de minute, se întoarce pe cealaltă parte şi se mai ţine încă 20 de minute. Se scoate din cuptor şi se dezosează.

Sosul în care a fiert pulpa de miel se strecoară. Separat tăiem cubuleţe feliile de la o portocală şi le fierbem cât să dea un clocot în 100 ml vin.

Peste carnea dezosată, turnam prima oară din sosul în care a fiert, apoi din sosul de vin cu portocale, după care aranjăm deasupra câteva cubuleţe de portocală.

 Reţetă friptură de miel în vin roşu

Ingrediente friptură de miel în vin roşu

500-600g pulpa

piept sau spata de miel

2 fire ceapă verde

2 linguri ulei măsline

250ml vin roşu sec

2 căţei usturoi

rozmarin

cimbru

dafin

sare

piper

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel în vin roşu

Spălam carnea de miel şi o ţinem 10min în apă rece cu sare să se cureţe de sânge. Punem uleiul în tavă de friptură şi ceapă verde mărunţita.

Carnea o împănam cu un căţel de usturoi tăiat fâşii şi o aşezăm în tavă peste ceapă. Adăugăm în tavă restul de usturoi mărunţit, sarea, piperul şi presaram peste carne cimbru, dafin şi rozmarin proaspăt pentru o savoare inconfundabilă ce merge de minune cu gustul de miel.

Dăm la cuptorul încins pentru 15 min la foc mediu. Se scoate apoi tava din cuptor şi se adăugă peste carne jumătate din cantitatea de vin. Se verifică cu o paletă dacă friptură sau ceapă nu s-au prins de tava.

Se baga din nou tava la cuptor timp de 20-30 de minute, la foc potrivit, până se frăgezeşte carnea, amestecând din când în când cu paleta ca să nu se prindă. Întoarcem carnea de pe o parte pe alta şi adăugăm progresiv şi restul de vin.

Feliem friptură şi servim alături de sosul delicios de vin şi mămăliguţa caldă.

Citeşte şi MASA DE PAŞTE: Reţeta bunicii de angemacht de miel cu ceapă