Reţete delicioase, vechi de 100 de ani. Vezi cum poţi face Friptură ţărănească şi Sufleul cu fragi sau căpşuni

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

12 mai 2016, 06:12
Reţete delicioase, vechi de 100 de ani. Vezi cum poţi face Friptură ţărănească şi Sufleul cu fragi sau căpşuni

Săptămâna aceasta vă propunem ”Friptură țărănească” și ”Sufleul cu fragi sau căpșuni”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Friptură țărănească
Înfierbântă într’o cratiță o lingură de untură de porc, apoi așterne 4 felii de mușchiu de porc. Nu acoperi cratița. Timp de 12 minute rumenește-le pe amândouă părțile. Fă să scadă focul și mai pâlpâe vreo 20 de minute. O farfurie încălzită freac-o cu un cățel de usturoi. Apoi amestecă: 3 linguri de untdelemn, o lingură de pătrunjel tocat, 2 lingurițe de muștar, sare și piper. Toarnă sosul în farfurie, așează fripturile și întoarce-le în sos; ține farfuria la cald pe mașină. Scoate grăsimea din cratiță. Toarnă vre-o trei linguri de apă caldă, rade cu lingura de lemn fundul cratiței pe foc tare. Toarnă peste bucățile de mușchi și servește cu cartofi prăjiți. O excelentă mâncare.

Sufleul cu fragi sau căpșuni
Fă sufleul ca cel cu cremă, adaogi pricomigdale sparte, udate cu kirsch sau alt lichior, vișinată etc., însoțite de căpșuni sau fragi zaharați și macerate în zahăr și zeamă de portocale și lichior. Servești în același timp crema Chantilly. Ții pe gheață, timp de 5-6 ore smântână proaspătă sau smântână prinsă de pe lapte după 24 sau 36 ore potrivit sezonului. Bate-o cu pămătuful până ce și-a îndoit volumul și s’a întărit mult. Când s’a întărit nu mai bate căci ar deveni unt. Adaogă de fiecare chilogram de cremă 150 gr. zahăr pisat din care un sfert să fie vanilat. Să fie ținută la răcoare dacă nu e consumată îndată.