RETETE MURATURI: Cum se pun MURATURILE ASORTATE

RETETE MURATURI: Murăturile asortate, pentru români, sunt salata zilnică în perioada iernii. 

25 sept. 2015, 06:59
RETETE MURATURI: Cum se pun MURATURILE ASORTATE

RETETE MURATURI: Pe lângă varză, gogoşari şi castraveţi, gogonelele în combinaţie cu alte legume, sunt murăturile fundamentale ale bucătăriei autohtone.

Pentru aceste murături aveţi nevoie de:

O conopida, 500 g castraveti, 500 g gogonele, o varza, 300 g sfecla rosie, piper, foi de dafin, coriandru, mustar, sare. 

RETETE MURATURI. Preparare

La un litru de apa se adauga o lingura de sare si amestecul de condimente, se fierb doua clocote si se toarna fierbinte peste conopida, castraveti, gogonele, varza si sfecla rosie.

Murături asortate – reţeta 2. Ingrediente: 4 kilograme de castraveţi, 4 bucăţi de morcovi, 30 de căţei de usturoi, mărar întreg uscat, 2 bucăţi de beţe de mărar, care se vor rupe în bucăţi mici, 2 bucăţi de ardei, 6 rădăcini de hrean, 2 pachete mici de piper negru boabe, 2 pachete de muştar boabe, 20 de frunze de dafin, 5 litri de apă, 6 linguri de sare pentru murături.

Mod de preparare: Se spală bine borcanele, în care vor fi puse murăturile pentru iarnă şi se scurg de apă. Apoi, se spală castraveţii, morcovii, ardeii şi se curăţă căţeii de usturoi. În fiecare borcan, se pun câte 2-3 beţe de mărar, 3 căţei de usturoi, jumătate de rădăcină de hrean, câteva rondele de morcov, 6-10 boabe de piper negru, jumătate de linguriţă de muştar boabe, 2 frunze de dafin şi câte o bucăţică de ardei iute.

Se aranjează bine castraveţii în borcane, că să nu rămână locuri goale. Castraveţii care nu încap în borcan se vor pune cu puţine mirodenii într-o cratiţă sau casoletă mai mare. Aceştia vor fi folosiţi după ce se vor umple borcanele.

Apoi, se fierb cei 5 litri de apă cu 6 linguri de sare. Când fierbe bine apa cu sarea, amestecul obţinut se toarnă în borcane şi în casoleta cu rezervă de castraveţi. Apa trebuie să acopere bine toate legumele care vor fi folosite la prepararea murăturilor.

După aceea, se vor închide bine borcanele şi se lasă o zi într-o debara. Apoi, se scurge apa din borcane şi casoletă într-o cratiţă de 6 litri şi se pune iar la fiert. După 2-3 minute de stat pe foc, se ia apa şi se pune iar în borcane. Castraveţii se mai lasă o zi la murat.  

Următoarea zi, se scurge iar saramura din borcane şi se repune la fiert. În acest timp, se vor umple spaţiile goale formate după ce s-au mai lăsat castraveţii cu cei din casoletă. După ce castraveţii sunt aranjaţi în aşa fel încât să nu rămână niciun gol între ei, se ia apa de pe foc şi se toarnă peste castraveţi. Borcanele cu murături de iarnă se sigilează bine şi se păstrează în debara.

Murături asortate – reţeta 3. Ingrediente: 1 căpăţănă de conopidă, jumătate de kilogram de gogoşari, jumătate de kilogram de ardei capia, jumătate de kilogram de morcovi, frunze de ţelină, boabe de muştar, apă, sare.

Mod de preparare: Se desfac buchetele de conopidă. Gogoşarii şi ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie în patru băcăţi. Morcovul se curăţă şi se taie bastoane.

Toate aceste ingrediente se pun într-un borcan. Ingredientele se aşază alternând straturile. Frunzele de ţelină şi seminţele de muştar se pun la sfărşit.

Între timp, se pune pe foc o oală cu apă, în care se adaugă sare, după gust. Specialiştii recomandă ca la un litru de apă să se pună o lingură de sare. Atunci când apa dă în clocot, se ia de pe foc şi se toarnă în borcane, după care borcanele cu murături asortate se închid ermetic şi se depozitează în cămară.