REŢINERI în dosarul de furt de cărbune de la Rovinari. Ce se întâmplă cu poliţiştii implicaţi

Un număr de 21 de persoane au fost reținute de polițiști în urma perchezițiilor de joi dimineața pentru destructurarea unei grupări specializate în sustragerea de cărbune, acestea fiind acuzate de furt de cărbune și tăinuire. Printre persoanele reţinute se numără şi agenți de poliție.

RomaniaTV.net
04 sept. 2015, 06:02
REŢINERI în dosarul de furt de cărbune de la Rovinari. Ce se întâmplă cu poliţiştii implicaţi

UPDATE 12.20 Potrivit purtătorulUI de cuvânt al IPJ Gorj, Miruna Prejbeanu, la data de 3 septembrie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, în baza autorizațiilor de percheziție domiciliară emise de Judecătoria Târgu-Jiu, polițiștii din cadrul IPJ Gorj în colaborare cu SRI Gorj și DIPI — SIPI Gorj și cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ,”Frații Buzești” Craiova, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, au efectuat percheziții la 27 de locații din orașul Rovinari și comunele Fărcășești, Plopșoru, Cîlnic și Aninoasa, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în sustrageri de cărbune de pe benzile transportoare ale unei societăți comerciale de exploatare cărbune.

De asemenea, au fost puse în executare 29 de mandate de aducere, suspecții fiind conduși la sediul IPJ Gorj pentru audieri și continuarea cercetărilor.

„Cu ocazia activităților desfășurate au fost identificate și indisponibilizate 7 autoutilitare, suma de 8.530 de lei și cantitatea de 64 de tone de cărbune, bunuri susceptibile de a proveni din comiterea de infracțiuni și la săvârșirea acestora. În urma probatoriului administrat s-a luat măsura reținerii pe bază de ordonanță de reținere pe o perioadă de 24 de ore a 21 de bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 47 de ani, pentru comiterea infracțiunilor de furt și tăinuire”, a spus Miruna Prejbeanu.

În cursul zilei de vineri, suspecții urmează să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu propuneri de arestare preventivă.

În același dosar, opt inculpați cercetați pentru luare de mită în formă continuată, dintre care patru având calitatea de agenți de poliție, au fost reținuți în urma perchezițiilor lucrătorilor Direcției Generale Anticorupție (DGA) de joi dimineața pentru destructurarea unei grupări specializate în furt de cărbune.

______________________________________________________________________________

Un număr de opt inculpați cercetați pentru luare de mită în formă continuată, dintre care patru având calitatea de agenți de poliție, au fost reținuți în urma perchezițiilor lucrătorilor Direcției Generale Anticorupție (DGA) de joi dimineața pentru destructurarea unei grupări specializate în furt de cărbune, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Potrivit sursei citate, totodată a fost dispusă măsura controlului judiciar față de un număr total de 14 inculpați, dintre care 8 agenți de poliție, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și alte 6 persoane, fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și dare de mită.

În urma activităților procedurale desfășurate la data de 3 septembrie, au fost identificate și ridicate înscrisuri care probează activitatea infracțională a suspecților, precum și mai multe cantități de cărbune sustrase din instalațiile de transport ale Societății Complexul Energetic Oltenia SA. Astfel, în aceeași dată, Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.747.000 lei.

„În fapt, în anul 2013, lucrătorii Direcției Generale Anticorupție — Serviciul Județean Anticorupție Gorj au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj cu privire la posibile fapte de corupție săvârșite de către agenți de poliție din cadrul IPJ Gorj constând în aceea că, în schimbul nedispunerii măsurilor legale față de persoane implicate în sustragerea unor cantități de cărbune din instalațiile de transport ale Societății Complexul Energetic Oltenia SA, primeau sume de bani cuprinse între 50 și 200 lei. Datorită complexității cauzei penale ca urmare a desfășurării activității infracționale pe rază mai multor județe (Gorj, Dolj, Olt, Mehedinți), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat cauza în vederea continuării cercetărilor, dispunând totodată delegarea lucrătorilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție în vederea efectuării mai multor activități de urmărire penală”, se arată în comunicatul de presă.

Citeşte şi: Percheziţii la o şcoală din Vrancea. Un profesor, bănuit că ar fi modificat note în catalog

Potrivit unui comunicat de presă remis de Direcția Generale Anticorupție (DGA), lucrătorii de poliție judiciară, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, au pus în executare joi dimineața 23 de percheziții emise de către Tribunalul București la domiciliile suspecților și la locurile de muncă ale acestora, respectiv Poliția Orașului Turceni și Poliția Orașului Rovinari.

28 de suspecţi au fost audiaţi de procurori, 10 dintre aceștia fiind cercetați pentru furt calificat, 5 pentru pentru dare de mită și 13 pentru luare de mită.

„În urma cercetărilor efectuate, au fost identificate mai multe persoane care aveau ca preocupare constantă sustragerea unor cantități însemnate de cărbune din instalațiile de transport ale Complexului Energetic Oltenia. Ulterior, acest cărbune era transportat și comercializat pe raza județelor Dolj, Gorj și Mehedinți. Activitatea de transport a cărbunelui sustras era desfășurată sub protecția unor agenți de poliție din cadrul IPJ Gorj — Poliția Orașului Turceni, Poliția Orașului Rovinari și posturile de poliție arondate, care pretindeau și primeau sume de bani pentru a permite tranzitarea zonei de competență a autoutilitarelor folosite în acest scop”, se menționează în comunicatul de presă.

Circa o sută de polițiști din cadrul IPJ Gorj au efectuat joi dimineața peste 25 de percheziții și 4 controale la societăți comerciale pentru destructurarea unei grupări specializate în furt.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Direcția Generale Anticorupție (DGA), lucrătorii de poliție judiciară, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, au pus în executare joi dimineața 23 de percheziții emise de către Tribunalul București la domiciliile suspecților și la locurile de muncă ale acestora, respectiv Poliția Orașului Turceni și Poliția Orașului Rovinari.

De asemenea, se vor pune în executare, în vederea continuării cercetărilor, un număr de 28 mandate de aducere a suspecților, 10 dintre aceștia fiind cercetați pentru furt calificat, 5 pentru pentru dare de mită și 13 pentru luare de mită.Cercetările s-au desfășurat cu sprijinul Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române și Serviciului Român de Informații.