Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema conflictului Rusia – Ucraina din Marea Neagră

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a anunţat că va avea loc o reuniune de urgenţă a Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră. Între timp, Rusia a redeschis traficului maritim în strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră şi Marea Azov, a declarat Alexei Volkov, directorul general al Porturilor Maritime din Crimeea, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
26 nov. 2018, 09:56
Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema conflictului Rusia – Ucraina din Marea Neagră

Forţele navale ucrainene au anunţat duminică faptul că forţele speciale ruse au capturat trei dintre navele lor în Marea Neagră, relatează Reuters şi AFP, la puţin timp după ce acestea au acuzat Rusia că a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene.

La rândul său, Rusia a susţinut că navele se aflau în apele sale teritoriale şi că au fost răniţi trei marinari, nefiindu-le însă pusă viaţa în pericol.

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a anunţat luni că va propune Parlamentului instituirea legii marţiale după ce Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, transmite Reuters.

Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel duminică seară la „detensionare” în Marea Azov şi au cerut Moscovei „să restaureze libertatea de trecere” prin strâmtoarea Kerci, relatează AFP.

„Aşteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci şi facem apel la toate părţile să acţioneze cu maximum de reţinere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situaţiei”, a precizat UE într-un comunicat.

La rândul său, NATO a făcut apel „la reţinere şi la detensionare” prin vocea unei purtătoare de cuvânt.