Acord de principiu între UE şi Marea Britanie privind tranziţia post-Brexit UPDATE

Diplomaţi care reprezintă statele membre ale UE la negocieri privind Brexit-ul au fost convocaţi într-o reuniune de urgenţă, luni, de către negociatori UE, au anunţat diplomaţi şi oficiali, în contextul apariţiei unor speculaţii despre încheierea unui acord interimar înaintea unui summit care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, relatează Reuters.

19 mart. 2018, 10:34
Acord de principiu între UE şi Marea Britanie privind tranziţia post-Brexit UPDATE

UPDATE: Perioada de tranziţie va începe pe 29 martie 2019 şi are ca scop asigurarea unei ieşiri fără probleme a britanicilor din UE pentru a putea exista o o relaţie viitoare bună.

UPDATE: Michel Barnier, negociatorul-şef la UE, a declarat după întâlnirea cu secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, că cele două părţi au căzut de acord în privinţa perioadei de tranziţie, vorbind despre un „pas decisiv”.

UPDATE: Barnier a precizat că s-a ajuns la un acord în privinţa drepturilor cetăţenilor UE din Marea Britanie, dar şi ale britanicilor în UE, iar atât Marea Britanie, cât şi Uniunea Europeană speră ca termenii unui acord privind perioada de tranziţie să fie aprobaţi la un summit al UE din această săptămână.

Perioada de tranziţie va începe pe 29 martie 2019 şi are ca scop asigurarea unei ieşiri fără probleme a britanicilor din UE pentru a putea exista o o relaţie viitoare bună.

Printre problemele discutate de cele două părţi până acum privind perioada de tranziţie se numără şi drepturile emigranţilor, rolul Curţii Europene de Justiţie în Regatul Unit, contingentul tarifar pentru pescuit, dacă Marea Britanie poate negocia viitoarele relaţii de schimb cu ţările din afara blocului european dar şi graniţa cu Irlanda de Nord şi situaţia Gibraltarului.

Un alt diplomat a minimalizat unele informaţii potrivit cărora progresele importante obţinute în negocierile cu Marea Britanie la sfârşitul săptămânii trecute au ajuns în punctul în care Londra poate încheia un acord de tranziţie după Brexit.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, se va întâlni cu negociatorul şef al UE Michel Barnier, la Bruxelles, puţin după ora locală 11:00 (10:00 GMT), în contextul în care cele două părţi încearcă să ajungă la un acord interimar înaintea summitului care va avea loc joi, informează Agerpres.

Negociatorii se vor reuni înainte de întrevederea dintre Davis şi Barnier.

Oficiali şi diplomaţi UE au afirmat că discuţii intense care au avut loc la sfârşitul săptămânii având ca obiectiv, între altele, soluţionarea unor diferende serioase privind graniţa irlandeză, au înregistrat progrese semnificative.

O importantă sursă a UE implicată în negocieri a afirmat de asemenea că discuţiile despre acord sunt intense. Purtători de cuvânt ai lui Barnier şi ai guvernului britanic au refuzat să facă declaraţii oficiale pe această temă.