Reuniune ministerială la Paris, pe tema SITUAŢIEI din GAZA

Miniştrii de externe din SUA, Qatar, Turcia şi din mai multe state europene s-au reunit sâmbătă la Paris, la invitaţia şefului diplomaţiei franceze, pentru a găsi o soluţie care să ducă la încetarea ostilităţilor dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, au anunţat surse diplomatice, potrivit AFP, citată de Agerpres.

26 iul. 2014, 10:58
Reuniune ministerială la Paris, pe tema SITUAŢIEI din GAZA

O reuniune ministerială internaţională a început la Paris în problema situaţiei din Gaza. Obiectivul este ‘de a încerca construirea unui armistiţiu durabil la Gaza’, a afirmat Ministerul de Externe francez într-un comunicat.

Sunt prezenţi, alături de Laurent Fabius, de secretarul de stat american John Kerry şi omologii lor din Turcia şi Qatar, miniştrii de externe din Marea Britanie, Germania, Italia, precum şi şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton.

La această reuniune nu participă nici Israelul şi nici palestinienii. Egiptul, mediator tradiţional în conflictele dintre Israel şi Hamas, este de asemenea absent, precizează AFP.

Peste 950 de palestinieni au fost ucişi şi aproximativ 6.000 au fost răniţi în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei israeliene, la 8 iulie, majoritatea victimelor fiind civili, au indicat sâmbătă serviciile medicale din Gaza.

Citeşte şi ARMISTIŢIU de 12 ore în Fâşia Gaza, între Israel şi Hamas. 35 de cadavre au fost scoase de sub ruine

De partea israeliană, 37 de soldaţi au murit în aceeaşi perioadă, precum şi doi civili ucişi de tiruri de rachete palestiniene.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului de 12 ore, 20 de persoane, între care 11 copii, au fost ucise într-un atac israelian la Khan Younès (sud), a indicat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă Ashraf al-Qodra.

Bilanţul ar putea creşte în cursul zilei, avându-se în vedere că, după încetarea ostilităţilor, au fost scoase de sub dărâmături corpurile a cel puţin 75 de palestinieni, potrivit unui nou bilanţ.

UNICEF a indicat vineri că cel puţin 192 de copii au fost ucişi la Gaza în cele 19 zile de conflict.A