Reuniune de urgenţă a liderilor UE pentru situaţia din Grecia

Conducătorii zonei euro se vor reuni marți, la Bruxelles, pentru un summit consacrat consecințelor victoriei susținătorilor NU la referendumul în Grecia, rezultat considerat 'foarte regretabil' duminică seara de șeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, informează AFP.    

RomaniaTV.net
06 iul. 2015, 04:52
Reuniune de urgenţă a liderilor UE pentru situaţia din Grecia

La rândul său, Comisia Europeană ‘ia notă și respectă’ rezultatul votului, potrivit unui scurt comunicat.

‘Acest rezultat este foarte regretabil pentru viitorul Greciei’, a estimat Jeroen Dijsselbloem, ministrul de finanțe al Olandei, care prezidează Eurogroup.

‘Pentru refacerea economiei grecești, măsuri dificile și reforme sunt inevitabile. Nu vom aștepta inițiativele autorităților grecești’, a afirmat el într-un comunicat, în timp ce miniștrii de finanțe ai zonei euro urmează să se reunească marți, înaintea summit-ului șefilor de stat și de guvern ai celor 19 țări la ora locală 18:00 (16h00 GMT) la Bruxelles.

Guvernul grec anunţă reluarea imediată a demersurilor pentru încheierea acordului cu creditorii internaţionali

Desfășurarea summit-ului, confirmată de Donald Tusk, președintele Consiliului European, a fost cerută în cursul serii de cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande, care au discutat la telefon duminică seara și urmează să se întâlnească luni la Paris.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a susținut campania pentru DA la referendum, se va exprima oficial asupra rezultatului marți, în cursul unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg.

Până atunci, el a început consultări — de duminică seara, după ce rezultatul votului în Grecia a fost cunoscut — cu liderii ‘celorlalte 18 țări ale uniunii monetare și ai instituțiilor europene’, a precizat Comisia, excluzând astfel Grecia dintre interlocutorii președintelui său.

Luni, Juncker va discuta într-o conferință telefonică cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem și Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), adaugă comunicatul Comisiei.

La rândul său, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și-a afișat neliniștea într-un mesaj video cu privire la consecințele votării NU pentru poporul grec și a estimat ca fiind ‘periculoasă’ evocarea de către guvernul grec a unei redeschideri apropiate a băncilor, dat fiind riscul panicii bancare.

El a estimat că pe ordinea de zi a discuțiilor summit-ului de marți ar trebui să figureze și ‘un program de ajutor umanitar pentru Grecia’.

‘Guvernul grec trebuie să facă în orele imediat următoare propuneri consecvente și constructive’, în absența cărora ‘vom intra într-o perioadă foarte dificilă și chiar dramatică’, a adăugat social-democratul german.