Revenirea la alegerea primarilor în două tururi, respinsă în Comisia juridică din Senat

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, luni, un raport de respingere la un proiect de lege care prevedea revenirea la alegerea primarilor din două tururi, aparţinând unor parlamentari PNL.

16 oct. 2017, 10:37
Revenirea la alegerea primarilor în două tururi, respinsă în Comisia juridică din Senat

„Este un proiect care are susţinerea societăţii civile. E momentul, dat fiind fapul că suntem cu trei ani înainte de alegerile locale să fim puţin atenţi la el şi să revenim la o formă care legitimează alesul local într-o măsură mult mai relevantă decât actuala formulă legislativă”, a spus, în timpul dezbaterilor, senatorul PNL Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a mai spus că vinovat pentru nerevenirea la alegerea primarilor în două tururi este şi fostul premier Dacian Cioloş.

”Din nefericire, a fost un Cioloş care n-a fost de acord să-şi asume ordonanţă de urgenţă la momentul respectiv. Poate nu era cazul, poate era cazul …Din nefericire nu s-au găsit alte pârghii la acel moment pentru a impune alegeri în două tururi”, a mai spus Alina Gorghiu.

Citeşte şi: Alina Gorghiu: Nu e târziu ca Dacian Cioloş să întoarcă serviciile PNL

La rândul său, senatorul PSD Şerban Nicolae a admis că au fost social-democraţi care au susţinut revenirea la alegerea primarilor în două tururi în mandatul trecut, motivând că alegerea primarilor într-un tur ar putea duce la varianta în care să existe primari aleşi cu un număr foarte mic de voturi, doar pe considerentul că au cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii înscrişi în cursa electorală.

”Din câte cunosc eu, o asemenea situaţie la nivel relevant nu s-a întâmplat în nicio localitate cu populaţie semnificativă nu a fost cineva ales cu un procent de 7-8%, pe motiv că e mai mare decât al tuturor celorlalţi competitori înscrişi în listă. (…) Argumentele la care mă refeream nu se refereau la participarea la vot, ci la procentul pe care l-ar obţine din prezenţi la vot, aşa se spunea atunci….Prezenţa la vot e o chestiune care priveşte electoratul şi nu putem sã o reglementăm noi prin lege. Faptul că facem, două-trei-cinci tururi de scrutin nu înseamnă că asigurăm o prezenţă mai mare la vot”, a adăugat Şerban Nicolae.

Raportul de respingere a fost votat cu şase voturi ”pentru”, patru ”împotrivă” şi o abţinere.