CAPUL TĂIAT al Theresei May, pe coperta revistei satirice franceze Charlie Hebdo

Revista satirică franceză Charlie Hebdo face din nou "valuri". Pe prima pagiă a publicaţiei este înfăţişată Theresa May, actualul premier britanic, decapitată, ţinându-şi capul cu propriul ei braţ.

08 iun. 2017, 16:42

Tema actualului număr de revistă se referă la recentele atentate jihadiste din Anglia, dar caricatura pare să nu fi stârnit sentimente negative având în vedere circumstanţele reale în care s-au produs recentele atentate teroriste din Marea Britanie, care s-au soldat cu multe victime şi au semănat panică, oroare, dar şi multe polemici.

Pagina I a revistei satirice de miercuri, 7 iunie, a suscitat controverse în Marea Britanie, tocmai când aceasta cunoaşte o recrudescenţă a atentatelor teroriste în ultimele luni.

Desenul cu premierul britanic Theresa May decapitată şi ţinându-şi propriul cap cu mâna, braţul drept, a atras critici. „Este deja prea mult”, a comentat liderul Partidului Conservator sub focul criticilor după atentatele din Manchester şu Londra – făcând astfel referire la atacul in 3 iunie care s-a soldat cu 8 morţi şi 48 de răniţi. Într-un discurs oficial, ea a denunţat „toleranţa prea mare” a Regatului Unit faţă de extremism.

În celelalte pagini, jurnalul satiric ridiculizează şi modelul multicultural „a l’anglaise”, la antipodzii modelului laic „a la francaise”.

Citeşte şi Ultimul mesaj criptat pe WhatsApp al jihadistului Khuram Butt, care a ucis 7 oameni în atacul din Londra

Într-unul dintre desenele intitulate „Sfaturile mincinoase ale Statului Islamic: Fugiţi repede”, oameni atacaţi de Daech (acronimul pentru Statul Islamic) oameni fugind de teroriştii care îi urmăresc în faţa unui monument emblematic – Big Ben – al capitalei engleze.

Pe o altă pagină, un bătrân se întreabă de ce Marea Britanie a devenit ţinta teroriştilor. „Noi nu l-am caricaturizat niciodată pe Profet!”, se poate citi, făcând referire la masacrul din redacţia publicaţiei satirice franceze.