Revolta companiilor româneşti din IT: Şcoala românească produce doar „scriitori de cod”

Ioan Iacob, unul dintre creatorii firmei româneşti de soluţii software Qualitance, cu afaceri de 10 milioane de euro pe an şi 200 de angajaţi, este revoltat: Tot vorbim de multinaţionale din IT care sunt în România, este foarte bine că au venit aici, au adus knowlege, dar atenţie, ele nu creează noi locuri de muncă, ci ne iau nouă oamenii, gata pregătiţi, pe care îi plătesc mai bine, cu subvenţiile pe care le primesc de la statul român.

RomaniaTV.net
20 nov. 2017, 08:31
Revolta companiilor româneşti din IT: Şcoala românească produce doar „scriitori de cod”

Când primesc subvenţiile, multinaţionalele trebuie să creeze noi locuri de muncă, dar în realitate, nu creează nimic.

Ioan Iacob, alături de Radu Constantinescu, doi olimpici la matematică, au creat în 2008 compania Qualitance, având ambiţia de a ajunge în întreaga lume cu soluţiile lor de software, nu luând contracte de outsourcing. Până acum au birouri în San Francisco şi Sydney, iar între timp au creat soluţii dedicate clienţilor în întreaga lume. Au făcut o aplicaţie pentru urmărirea instrumentarului medical şi a pacienţilor în spitalele din Chicago, au creat soluţii pentru Ikea, de realitate augmentată, prin care clienţii pot să vadă cum le stă cu o anumită îmbrăcăminte (IKEA deţine malluri în Rusia).

Citeşte şi Ionuţ Mişa: Multinaţionalele vor trebui să plătească impozite şi taxe în România la fel ca în celelalte ţări

În loc să atragă în board-ul lor personaje venite pe filieră de partid şi conectate la contractele publice, cei de la Qualitance au avut ambiţia de a aduce în board-ul lor un executiv de la Google!

Ambiţia lor este de a arăta că pot produce IP – Proprietate intelectuală, nu numai outsourcing.

Ioan Iacob spune că România, statul, nu încurajează deloc IP-ul, ci outsourcing-ul, prin modul cum acordă subvenţiile, prin modul în care de fapt nu finanţează creaţia start-up-urilor româneşti de IP, şi mai ales prin modul în care este structurată educaţia. Şcoala românească de informatică produce scriitori de cod, când în lume este nevoie de mai mult decât atât. “În IT sunt necesare mult mai multe cunoştinţă de matematică decât cunoştinţe de programare.”

Citeşte continuarea pe Ziarul Financiar