„Revoluţia fiscală” umflă facturile la întreţinere

Administratorii de bloc sau personalul care face curăţenie în bocuri se numără printre cei care lucrează part-time şi ar trebui să achite contribuţii sociale mai mari decât câştigă.

13 feb. 2018, 19:08
„Revoluţia fiscală” umflă facturile la întreţinere

Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR) susţine că sunt mii de oameni în această situaţie, în toată ţara.

Pentru ei, angajatorii, adică asociaţiile de locatari, vor trebui să suporte costul suplimentar, potrivit noilor modificări la „revoluţia fiscală” adoptate de Guvern săptămâna trecută.

„Măsurile fiscale afectează persoanele fizice care desfăşoară activitatea de îngrijitor clădire angajate cu contract de muncă part-time, dar care nu au şi alte venituri sau nu sunt pensionari. Ordinul de mărime al acestor persoane este de mii de oameni la nivelul ţării”, susţine Radu Opaina, preşedintele FAPR, potrivit Adevărul.ro.

Pentru a putea acoperi aceste costuri suplimentare, asociaţiile de locatari ar putea decide să majoreze facturile la întreţinere.

Spre exemplu, o femeie de serviciu dintr-un bloc care lucrează două ore pe zi nu poate primi un salariu mai mic de 475 de lei brut. Însă ea trebuie să plătească contribuţii la nivelul salariului minim, ceea ce înseamnă 665 lei. Dacă statul ar fi lăsat angajatul să plătească aceşti bani, femeia de serviciu nu numai că nu ar fi primit niciun ban în mână, dar ar fi trebuit să şi aducă de acasă 190 de lei.

Însă potrivit noilor prevederi adoptate de Guvern, femeia de serviciu va suporta contribuţii proporţional cu salariul, respectiv 167 lei. Diferenţa de 498 lei o va suporta angajatorul, adică asociaţia de locatari.

Citeşte şi Calculator salarii part time 2018. Socoteşte ce bani trebuie plătiţi la stat pentru CAS şi CASS