Rezerva de apă se va situa în limite satisfăcătoare în perioada 4-10 ianuarie

Rezerva de apă se va situa în limite satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol, iar starea de vegetaţie a culturilor însămânţare în toamnă va fi, în general, bună şi medie, relevă prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 4-10 ianuarie 2018, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

RomaniaTV.net
04 ian. 2018, 08:16
Rezerva de apă se va situa în limite satisfăcătoare în perioada 4-10 ianuarie

„Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Izolat în centrul, estul, nordul şi nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi puternică”, precizează specialiştii ANM.

Potrivit sursei citate, regimul termic din aer mai ridicat decât în mod obişnuit va imprima ritmuri în general normale în desfăşurarea proceselor vegetative ale plantelor, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu de toamnă) vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%), starea de vegetaţie fiind în general bună şi medie. În funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (7-14 frunze) la nivelul întregii ţări.

De asemenea, speciile pomicole şi viticole îşi vor continua starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.

În aceste condiţii, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi) se vor desfăşura în condiţii optime. Specialiştii ANM recomandă continuarea efectuării arăturilor pe suprafeţele fără strat de zăpadă şi cu
îngheţ superficial la sol, aplicarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice în plantaţiile pomi-viticole, dar şi efectuarea lucrărilor de întreţinere (încorporarea gunoiului de grajd, arături, etc.) în vii şi livezi.

Sub aspect termic, în intervalul 4-19 ianuarie, se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -1 şi 12 grade Celsius în toate zonele de cultură, abaterile termice pozitive fiind situate între 1 şi 10 grade Celsius.

Totodată, temperatura maximă a aerului se va încadra între 2 şi 15 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar minimele s vor încadra între -4 şi 8 grade Celsius în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute înregistrându-se în depresiuni, local fiind condiţii de producere a îngheţului la sol.

În perioada analizată se prognozează precipitaţii, mai ales sub formă de ploi, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) însoţite de intensificări temporare ale vântului.