REZIDENŢIAT. Arafat: Examenul de admitere e o chestiune depăşită. Ar trebui înlocuit cu interviu

REZIDENŢIAT. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat sâmbătă, 8 octombrie, în cadrul Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar de la Tîrgu Mureş, că mare problemă a României este modul în care este pregătit şi recrutat personalul medical şi că examenul de admitere în Rezidenţiat este o chestiune depăşită care îndepărtează medicii tineri.

08 oct. 2016, 12:11
REZIDENŢIAT. Arafat: Examenul de admitere e o chestiune depăşită. Ar trebui înlocuit cu interviu

REZIDENŢIAT. Şeful DSU spune că Rezidenţiatul ar trebui să fie un fel de interviu, cu evaluări ale rezidentului la şase luni, apoi la un an, aşa cum se face în state precum Germania, Ungaria, şi că nu se poate ca un centru de medicină de urgenţă cum e Tîrgu Mureş să primească doar 1-2 rezidenţi pe an, având în vedere capacitatea de pregătire pe care o are, scrie ECONOMICA.NET.

Citeşte şi REZIDENŢIAT 2016. Ministerul Sănătăţii a anunţat data concursului

„Examenul de admitere în Rezidenţiat este o chestiune depăşită. A trecut timpul peste ea şi trebuie să începem să ne gândim la soluţii mai ales acolo unde avem lipsă de personal. Suntem singura ţară care scoate medicul la 6 ani, dacă nu trece acest examen de Rezidenţiat – poate că îl doare capul de dimineaţă, poate că nu se simte bine – nu trece examenul, îl aruncăm în stradă. El are diploma de medic, atenţie! Şi vine o ţară care îi ia pe toţi aceştia, le plăteşte curs de limbă şi îi introduce în rezidenţiat fără concurs. O ţară care ştie să îşi planifice viitorul şi ştie foarte bine ce are de făcut ia medicii tineri pe care noi îi lăsăm în stradă şi îi bagă în spitale să ajute medicii chirurgi, anestezişti etc, iar noi nu vrem să îi luăm în spitale. Am reuşit în 2010 să facem un regulament pentru medicii sub supraveghere, nimeni nu a vrut să îi ia să lucreze cu ei. Şi pierdem în fiecare an zeci, nu vreau să spun chiar sute, de medici pe care îi iau alţii”, a susţinut Raed Arafat.

Şeful DSU spune că Rezidenţiatul ar trebui să fie un fel de interviu, cu evaluări ale rezidentului la şase luni, apoi la un an, aşa cum se face în state precum Germania, Ungaria, şi că nu se poate ca un centru de medicină de urgenţă cum e Tîrgu Mureş să primească doar 1-2 rezidenţi pe an, având în vedere capacitatea de pregătire pe care o are.

Acesta a arătat că în curând Italia va avea nevoie mare de medici pe fondul pensionărilor masive din sistem şi că dacă până acum această ţară a atras mai ales asistenţii medicali din România, acum va atrage medicii.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET

Citeşte şi Arafat: Un centru naţional de telemedicină pe Radiologie ar fi o soluţie în cazurile de urgenţă