REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Succes al proeuropenilor în Cehia, dar şi absenteism puternic

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Partidul ceh de opoziţie TOP 09 a ieşit pe primul loc, cu 18 % din voturi, la alegerile europene din Republica Cehă, care trimite la Bruxelles 21 de deputaţi europeni, potrivit estimărilor la ieşirea din secţiile de votare, efectuate de marele cotidian praghez Dnes, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
24 mai 2014, 15:38
REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Succes al proeuropenilor în Cehia, dar şi absenteism puternic

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. TOP 09 a devansat uşor Partidul Social-democrat CSSD, al premierului Bohuslav Sobotka (17%), şi mişcarea centristo-populistă ANO, condusă de influentul ministru de finanţe Andrej Babis (15,5%), indică sondajul publicat la închiderea secţiilor de votare la ora 12,00 GMT.

Toate cele trei formaţiuni sunt proeuropene. Mişcarea antiimigraţie Usvit a obţinut o înfrângere (2%), potrivit sondajului.

TOP 09 beneficiază de o poziţie solidă mai ales la Praga şi în alte mari oraşe ale ţării, care are o populaţie de 10,5 milioane de locuitori. Cap de listă a partidului este economistul şi matematician Ludek Niedermayer, fost viceguvernator al băncii centrale cehe CNB.

Scrutinul european din Republica Cehă, care s-a deschis vineri la ora 12,00 GMT şi s-a încheiat sâmbătă la ora 12,00 GMT, a fost marcat de un absenteism record. Astfel, absenteismul s-a ridicat la circa 80 %, potrivit unei estimări a agenţiei cehe de presă CTK.