REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. CINCI partide au intrat în noul Parlament de la Chişinău

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. Cinci formaţiuni politice au acces în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor de duminică, potrivit datelor oficiale furnizate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC), potrivit Agerpres.

01 dec. 2014, 09:50
REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. CINCI partide au intrat în noul Parlament de la Chişinău

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal (PL) au depăşit pragul electoral de 6%, urmând să aibă reprezentare în noul legislativ de la Chişinău.

În urma centralizării a 89,19% din voturile exprimate, CEC a anunţat că pe prima poziţie în opţiunile electoratului s-a aflat PSRM, condus de Igor Dodon, cu 21,34% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat PLDM, al fostului premier Vlad Filat, iar pe trei partidul lui Vladimir Voronin, PCRM, cu 17,95% din voturi.

Celelalte două partide care vor avea acces în Parlament sunt PDM, condus de Marian Lupu, care a obţinut 15,78% din voturi, şi Partidul Liberal, în fruntea căruia se află Mihai Ghimpu, cu 9,36%. Repartizarea provizorie a celor 101 mandate de deputaţi, potrivit CEC, arată după cum urmează: PSRM – 25 de mandate, PLDM – 24, PCRM – 21, PRM – 19 şi PL – 12. În aceste condiţii, partidele proeuropene au obţinut o majoritate în Parlament, beneficiind de 55 de mandate.

Citeşte şi REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. Vlad Filat: Pentru unii e bucurie, pentru alţii, panică

Acest rezultat le permite formarea unui nou guvern, care se realizează cu 50% + 1 din voturi, însă nu şi desemnarea unui nou preşedinte, care se face cu 60% + 1 dintre voturile parlamentarilor. Prezenţa la vot la alegerile parlamentare de duminică a fost de 55,86%.