REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. Partidele proeuropene au câştigat, după numărarea a 98% din voturi

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. Partidele proeuropene au câştigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, conform rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 98 la sută din voturi. PLDM va face coaliție o coaliție postelectorală cu PD și PL. Declarația a fost făcută de liderul liberal-democraților, Vlad Filat.

01 dec. 2014, 12:05
REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. Partidele proeuropene au câştigat, după numărarea a 98% din voturi

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014 UPDATE. Potrivit ultimelor rezultate, anunţate după procesarea a 98 la sută din voturi, PSRM se menţine pe primul loc cu 20,95% din voturi.

Partidul Liberal-Democrat a obţinut 19,75% din voturi, Partidul Comuniştilor (PCRM) – 17,83%, iar Partidul Democrat (PDM) – 15,94%.

Partidul Liberal (PLM) a obţinut 9,45% din voturi.

Partidele proeuropene – PLDM, PDM şi PLM – au, împreună, peste 45 % din voturi, devansând formaţiunile proruse – PSM şi PCRM -, care au 39%.

Alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova s-au desfăşurat într-un context democratic, fără abateri grave, potrivit concluziei unui raport întocmit de observatorii internaţionali care au monitorizat scrutinul.

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014 UPDATE. Potrivit ultimelor rezultate, anunţate după procesarea a 89,24 la sută din procesele verbale, PSRM se menţine pe primul loc cu 21,34 la sută, dar pierde un mandat, care revine PLDM, clasat pe locul al doilea cu 19,46 la sută din voturi. Comisia Electorală Centrală a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că 11 la sută dintre circumscripţii nu au introdus încă datele în sistem, în pofida faptului că un comunicat de presă anterior anunţa că rezultatele finale vor fi disponibile la ora 11.00.

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014.Vlad Filat anunță că deja a vorbit cu liderii celorlalte două partide, Marian Lupu și respectiv Mihai Ghimpu și spune că urmează să se întâlnească pentru a demara negocierile.

Liderul PLDM a mai declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova nu este negociabilă.

Despre rezultatul neașteptat acumulat de PSRM în acest scrutin, peste 21%, Filat spune că aceste cifre nu sunt de fapt ale socialiștilor, potrivit deschide.md. ”Rezultatul acesta nu este un miracol, și nu este a lui Dodon, și nu este a steluței lui Dodon, acest rezultat este al lui Vladimir Vladimirovici Putin și eu aici nu mai am ce comenta”, a conchis, liderul PLDM.

„Cu Partidul Democrat şi ce Liberal am început să discutăm. Sper ca noul grup să fie administrat eficient, iar un răspuns clar în privinţa creării lui îl vom anunţa în zilele următoare. Nu venim cu condiţii şi nu vom pune la negociere viitorul european al ţării”, a enunţat Vald Filat.

Filat a declarat că nu este mulţumit de scorul electoral obţinut, însă va acorda susţinerea pentru a construi noua coaliţie. „Nu vă pot spune că sunt foarte bucuros de rezultate, însă să vedeţi prin ce a trecut partidul. Cred că rezultatul este onorabil, iar noi oferim scheletul pentru a construi o guvernare proeuropeană„.

Publika.md aminteşte că partidele proeuropene au majoritatea în noul Legislativ.